27 / 04 / 2024

Sebo İnşaat Gayrimenkul: İnşaat ve gayrimenkul sektörünü zor günler bekliyor!

Sebo İnşaat Gayrimenkul: İnşaat ve gayrimenkul sektörünü zor günler bekliyor!

Sebo İnşaat Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek inşaat ve gayrimenkul sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.



Türkiye'de konut ve inşaat sektöründeki sorunlar peş peşe devam ediyor. İnşaat malzemelerinde fiyatlar artarken konut fiyatları da paralel şekilde yükseliyor. Sebo İnşaat Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek inşaat ve gayrimenkul sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  

2023 yılının son aylarında girerken bu iki sektörü zor günlerin beklediğini söyleyen Gülçiçek, "İnşaat sektöründe yükselen arsa fiyatları ardında döviz kurundaki yukarı yönlü hareketler ve birde işçi sorunu bir araya gelince gelince maliyetler ciddi yönde artış gösterdi" dedi.

Önceki yıllara oranla üretimde ciddi düşüşler olduğunu ve sektörün eski cazibesini kaybettiğini söyleyen Gülçiçek, "Sektörde kalanlarda ayakta kalma mücadelesi veriyorlar. Bu zor şartlarda buda çok zor Çünkü bir şekilde ürettiniz alacak müşteri yok." diye ifade etti.

Sebo İnşaat Gayrimenkul: İnşaat ve gayrimenkul sektörünü zor günler bekliyor!

KONUTA ERİŞİM ZORLAŞTI

Konutta iki nedene işaret eden Gülçiçek, "Bunun iki nedeni var birincisi artan fiyatların konuta erişimi zorlaştırması ikincisi ise konut kredilerinin kapalı olması ve mevduat faiz oranlarının yüksek olması kredi olmayınca konuta talep azalıyor" şeklinde belirtti.

Gülçiçek, insanların nakit parasını mevduatta değerlendirmeyi daha cazip bulduklarını ve alıp oturacakları evleri mevduattan gelen parayla kirada oturmayı tercih ettiklerini söyledi. 

Sebo İnşaat Gayrimenkul: İnşaat ve gayrimenkul sektörünü zor günler bekliyor!

KISA VADEDE IŞIK GÖRÜNMÜYOR

Piyasaların düzelmesi yönünde kısa vadede bir ışık görünmediğinin altını çizen Gülçiçek, "Bu gerçekler ortada buna göre hareket etmek gerekiyor çok büyük firmalar çok küçük paralara kredi bulamadığı için batacak durum onu gösteriyor piyasalar daralacak kış inşaat için çetin ve zorlu geçecek" dedi.

"Gayrimenkul sektörü açısından ise birkaç aydır hissedilir durgunluk var almak istenen konutlara kredi verilmemesi mevduat oranlarının yüksekliği birde  piyasalardaki nakitin bankalarda toplanması bir araya gelince ticaret durma noktasına doğru ilerliyor" diye dikkati çeken Gülçiçek, "Bu durgun piyasalarda birde gayrimenkul sektöründe yapan yasal düzenlemeler gelince piyasa iyice çıkmaza doğru itilmiş oldu" diye kaydetti.

Gülçiçek, "Kendi kanaatimce sektör açısından yapılan düzenlemeler olumlu sonuçlar vermeyecek çünkü sektörün asıl çözüm beklediği sorunlarla ilgili düzenlemeler henüz yapılmış değil ofis giderlerinin arttığı gelirlerinin düştüğü bir ortamdan geçiyoruz" diye ifade etti. 

Sektördeki zorluğun devam edeceğine dikkati çeken Gülçiçek, "Bunların hepsi bir araya gelince gayrimenkul sektörünü sıkıntılı zorlu ve bir çok ofisin kapanacağı bir yıl bekliyor" dedi.

Gayrimenkul ticaretinde takas dönemi başladı!

TOKİ'den Yalova'ya 717 konutluk yeni proje müjdesi! 

Kira bedelini ev sahibine elden veren yandı! Aleyhinize resmen suç işliyorsunuz...


Geri Dön