02 / 05 / 2024

Seçim öncesi piyasalar kritik virajda! Dolar tüm zamanların rekorunu kırdı!

Seçim öncesi piyasalar kritik virajda! Dolar tüm zamanların rekorunu kırdı!

Merkez Bankası’nın faiz kararını vereceği yeni haftaya piyasalar hareketli girdi. Geçen haftayı kayıpla tamamlayan borsa yeni haftaya da düşüşle başladı. Dolar ise 20 lirayı geçti.



Birinci tur cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinden önce yükselişe geçen ve seçim sonrası bu yükselişini sürdüren dolar kuru 20 lirayı geçerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Uzmanlar doların seçim sonrasında 24-25 TL’ye kadar yükselebileceğini ifade ediyor.

Merkez Bankası faiz kararını 25 Mayıs’ta açıklayacak. Piyasa uzmanları faiz kararında bir değişikliğin olmayacağını belirtirken seçim sonrası faiz politikasının ne olacağı merakla bekleniyor.

 Seçim öncesi piyasalar kritik virajda! Dolar tüm zamanların rekorunu kırdı!

DOLAR HAFTAYA REKORLA BAŞLADI

Dunya.com’dan Birol Bozkurt’un haberine göre ikinci tur seçim öncesi son haftaya girilirken Cumhurbaşkanı Erdoğan CNN International’a yaptığı açıklamalarda faizleri düşürmeye devam edeceği sinyalini verirken, Merkez Bankası nakit avans düzenlemesini geri çekti. Dolar ise 20 TL seviyesini aştı. Dün yüzde 4,3 yükselişle 20,65’e kadar çıkan dolar/ TL daha sonra yapılan satışlarla 19,82 seviyesine indi. TL dolar karşısında seçim öncesine göre yüzde 1.24, yılbaşından bugüne ise yüzde 5.6 değer kaybetti.

YOĞUN TALEP KURA BASKI YAPIYOR

Ata Yatırım Hazine Müdürü Yalaz Özkanlı, “Kurumsal ve bireyselde oluşan döviz talebi kur üzerinde güçlü bir baskı oluşturuyor. Bu iç talebe rekor düzeyde seyreden cari işlemler açığı da eklendiğinde zorlayıcı bir dış denge fotoğrafı görünüyor. Döviz kurunun halen daha ılımlı bir yükseliş izlemesinin maliyeti ise Merkez Bankası rezervlerinde yaşanan hızlı erime oldu. Seçim sonrasında mali politika ve kredilerle ekonominin soğutulduğu veya döviz kurlarında yukarı doğru düzeltme yaşadığımız ihtimaller birlikte veya ayrı ayrı yaşanabilecek” şeklinde konuştu.

 


 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön