11 / 05 / 2024

Seçim sonrası piyasalarda neler olacak? En kötü senaryo ne? Dolar, faiz, borsa ne olur? İşte tahminler

Seçim sonrası piyasalarda neler olacak? En kötü senaryo ne? Dolar, faiz, borsa ne olur? İşte tahminler

Ekonomistler seçim sonrası mevcut hükümetin veya muhalefetin kazanma olasılığı durumunda piyasaların nasıl tepki vereceğini araştırdı. Uzmanlar, seçim sonrası Türkiye piyasalarına ilişkin tahminlerini paylaştı.



EN KÖTÜ SENARYO NE OLUR?

Haberde, Türkiye’de mayıs ayında yapılması tahmin edilen seçimlerde Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığını yeniden kazandığı, AKP’nin ise meclis çoğunluğunu kaybettiği bir senaryonun da mümkün olduğu belirtildi. Antin, bunun en kötü sonuç olacağını ileri sürerken, böyle bir senaryonun kısa vadede belirsizliğe ve piyasalarda istikrarsızlığa yol açacağını savundu.

Seçim sonrası piyasalarda neler olacak? En kötü senaryo ne? Dolar, faiz, borsa ne olur? İşte tahminler

ERDOĞAN KAYBEDERSE NE OLUR?

Haberde, seçim öncesinde asgari ücretin ciddi oranda yükseltilmesi, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin hayata geçirilmesi ve enerji faturalarında teşvikler gibi çok sayıda sosyal yardım harcaması yapıldığına dikkat çekildi. Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House’da kıdemli araştırmacı olan Galip Dalay ise Erdoğan’ın peş peşe destek paketleri sunmasının kamu cüzdanı üzerinde baskı yaratacağına işaret ederek, “Erdoğan seçimleri kaybederse, bu durum başkasının sorunu olacak” diye konuştu.

Haberde, hükümetin Kur Korumalı Mevduat politikasının kısa vadede işe yaramış gibi göründüğü, bu süreçte turizm gelirlerinin yanı sıra Katar ve Rusya’dan gelen sıcak para ile TL’deki değer kaybının yavaşladığı vurgulandı. Ayrıca TL’deki değer kaybının yavaşladığı ağustos ayında Erdoğan’ın oy oranlarının da yeniden yükselişe geçtiğine işaret edildi. Reuters’a değerlendirmelerde bulunan bir bankacı, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin artması nedeniyle bazı yabancı yatırımcıların Türkiye piyasalarına kısa vadeli girişler yapmaya başladığını kaydetti.

Dolar TL kuru ne olur? İşte detayları...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön