02 / 05 / 2024

Seferihisar Yat Limanı geliyor! İşte detaylar!

Seferihisar Yat Limanı geliyor! İşte detaylar!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İzmir Seferihisar'da yat limanı inşası için düğmeye bastı. Seferihisar Ürkmez Yat Limanı, 32 milyon 520 bin TL'ye mal olacak, 2 yılda bitecek, 25 yıl işletilecek... İşte projeden detaylar...




Seferihisar Yat Limanı geliyor! İşte detaylar!


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü, İzmir'in Seferihisar İlçesi'ne bağlı Ürkmez Beldesi'ndeki Kuşadası Körfezi Doğanbey Limanı'nda hayata geçirilecek yat limanı için düğmeye bastı. 


Seferihisar Ürkmez Yat Limanı, denizde çeşitli büyüklüklerde bağlama kapasitesi 500 yat, karadaki kışlayan kapasitesi ise 100 yat olmak üzere toplamda 600 yat barındırma kapasitesine sahip olacak.


Projenin inşaat döneminin 2 yıl ve işletme süresinin de 25 yıl olacağı planlanıyor.


Seferihisar Ürkmez Yat Limanı projesi 32 milyon 520 bin TL'ye (10 milyon Euro) mal olacak. 



Seferihisar Yat Limanı geliyor! İşte detaylar!



İşte Seferihisar Ürkmez Yat Limanı detayları!


İzmir İli, Seferihisar İlçesi, Ürkmez Beldesi, Kuşadası Körfezi, Doğanbey Limanında, T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek olan Seferihisar-Ürkmez Yat Limanı Projesi Seferihisar – Kuşadası yolundan yaklaşık 0.88 km içerde yer almaktadır.



Seferihisar Yat Limanı geliyor! İşte detaylar!


 

Seferihisar-Ürkmez Yat Limanı proje sahası yerleşim alanlarının içinde yer almakta olup liman ard bölgesinin birinci derece sit olması nedeniyle yoğun yapılaşma yer almamaktadır. 


Seferihisar-Ürkmez Yat Limanı için ihtiyaç duyulan geri saha, denizin doldurulması ile elde edilecektir. 


Proje kapsamında toplam denizden kazanılacak alan (yüzer iskele ve dalgakıran dahil) 210,950 m2’dir. Proje tamamlandığında yat limanı 5.000 m2 yat çekek yeri ile 42,000 m2 yat limanı tesis alanı olmak üzere toplam 47,000 m2 alana sahip olacaktır. Limanda mendirekler ile korunmuş – 5 ila – 10 metre derinliğinde 116,050 m2 su baseni oluşacaktır. 



Seferihisar Yat Limanı geliyor! İşte detaylar!



Seferihisar Ürkmez Yat Limanı projesi kapsamında; 


- 750 m. boyunda ana, 106 m boyunda tali olmak üzere iki adet dalga kıran, 


- 679 m. boyunda rıhtım, 


- Toplamda 1,750 m uzunluğunda yüzer iskeleler, 


- Tekne park sahası (Vinç rıhtımı, çekek yeri, bakım onarım atölyeleri), 


- Üst yapılar ( sosyal-idari tesisler, altyapı ve teknik birimler). inşa edilecektir. 



Seferihisar Yat Limanı geliyor! İşte detaylar!



Seferihisar-Ürkmez Yat Limanı tamamlandığında toplam (7 x 125 m.) 875 metre yüzer iskele ile toplam 679 metre rıhtıma sahip olacaktır. 


Proje kapsamında yüzer iskele ve rıhtımlara değişik boyda 500 adet yat bağlanabilecektir. Yat limanı ayrıca karada 100 yat kapasitesine sahip olacaktır. Seferihisar-Ürkmez Yat Limanı baseni, iki adet dalgakıran ile olumsuz hava ve deniz koşullarından korunacaktır. 


Batı ve Güney yönlerini kapatan ana dalgakıran 750 metre uzunluğunda olacak ve taş dolgu ve tanzimi ile imal edilecektir. Doğudan gelen dalga etkilerine karşı planlanan tali dalgakıran ise 106 metre uzunluğunda olacaktır. 

Ana ve tali dalgakıranların iç kısımlarında rıhtım tanzim edilecektir. Ana dalgakırandaki rıhtım iki parçalı olarak projelendirilmiştir. Ana dalgakıran üzerindeki yaklaşık Kuzey – Güney istikametinde uzanan ilk rıhtım 95 metre uzunluğa ve – 4 ile – 7 metre derinliğe sahip olacaktır. 


Ana Dalgakıran üzerindeki Doğu – Batı istikametinde uzanan ikinci rıhtım ise 490 metre uzunluğunda ve – 8 ile – 11 metre derinliğinde olacaktır. Üçüncü rıhtım tali dalgakıran üzerinde projelendirilmiştir ve 94 metre uzunluğunda olacaktır. Söz konusu rıhtımın derinliği – 2.5 metreden başlayıp – 4.5. metreye kadar ulaşacaktır. 


Proje konusu olan yat limanı, ilk yıllarda öncelikli olarak Seferihisar ve yakın çevresinde yer alan bölge sakinlerine hizmet etmeyi hedeflemiştir. Bu nedenle, ticari teknelerden çok, küçük teknelerin yat limanına bağlama yapacağı düşünülmüş ve küçük teknelerin oranı fazla alınmıştır. 



Seferihisar Yat Limanı geliyor! İşte detaylar!



Önümüzdeki yıllarda bölgenin yeni yapılacak yat limanları ile güneyde (Fethiye – Kuşadası) mevcut olan yat trafiğinden daha fazla pay alacağı ve tekne boyutlarının ileriki yıllarda büyüyeceği düşünülmüştür. 


Turizm ve ulaştırma sektörlerinin kesişiminde yer alan yat turizmi ve marinacılık, bölgedeki turizm imkânları ve ulaşım imkânlarının gücü ve yaygınlığı ile doğrudan ilişkilidir. Genel olarak işletmecilik açısından değerlendirildiğinde yat ve yat limanı işletmeciliği öncelikli olarak turizm sektörünün içinde değerlendirilen bir faaliyet türüdür ve işletmenin başarıya ulaşabilmesi bölgedeki turizm altyapısı ve turizm ekonomisi ile yakından ilişkilidir.



Geri Dön