Şehir hastanelerinin kira bedeli 2024’te yüzde 108 artacak! Bir günlük kira bedeli 229 milyon TL!
Şehir hastanelerinin kira bedellerinin 2024 yılında yüzde 108 artacağı açıklandı. Ayrıca, 17 şehir hastanesine 25 senede aktarılacak parayla her biri 600 yataklı 875 adet devlet hastanesinin yapılabileceği belirtildi.
Şehir hastanelerine harcanan paralar nedeniyle halkın sağlık hizmetlerine yeteri kadar ulaşamadığı aktarıldı. Genel Sağlık-İş Sendikası, hastane başına düşen bütçe giderlerinde şehir hastanelerinin devlet hastanelerini 6'ya katladığını, 875 devlet hastanesi inşa edilebilecek parayla yalnızca 17 şehir hastanesi inşa edildiğini hesapladı. Şehir hastanelerindeki her bir yatağın yıllık maliyetinin 3 milyon TL’ye ulaştığına vurgu yapan Genel Sağlık-İş Sendikası Başkanı Dr. Derya Uğur, sağlık bütçesinin şehir hastanelerinin kiralarına aktığını, bu nedenle halkın yeterli sağlık hizmeti alamadığını ifade etti.
KİRA BEDELİNDE REKOR
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, Sağlık Bakanlığı'nın 2024 yılı bütçesinin yüzde 11.4'ünün şehir hastanelerine ayrıldığına dikkat çeken sendika çalışmasında, bu hastanelerin hizmet tutarında yüzde 38, kira tutarında ise yüzde 108 zam yapıldığı belirtildi. Söz konusu çalışmada, şehir hastanelerine gelecek yıl ‘hizmet tutarı adı altında 26 milyar 143 milyon lira, kira tutarı olarak da 57 milyar 554 milyon lira ödenek yazıldığı, şehir hastanelerinin bir günlük kira tutarının 229 milyon lirayla rekor düzeye ulaştığı paylaşıldı.
Sendika, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelere bütçeden hastane başına 800.6 milyon TL ödenek ayrılırken, her bir şehir hastanesine ayrılan ödeneğin 4.9 milyar TL’yi aştığını, hastane başına giderde şehir hastanelerinin devlet hastanelerini 6'ya katladığını duyurdu. Şehir hastanelerinde bir yatağın günlük giderinin 8 bin 244 lira, yıllık giderinin ise 3 milyon TL’yi bulduğunun vurgulandığı raporda, 17 şehir hastanesine 25 senede inşa edilecek ödemelerle her biri 600 yataklı 875 adet devlet hastanesi inşa edileceği açıklandı.
“SAĞLIK HİZMETİ AKSIYOR DEVLETİN ZARARI ARTIYOR”
Genel Sağlık İş Sendikası Başkanı Derya Uğur konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Pandemi ve deprem felaketleri koruyucu sağlık hizmetinin önemini daha net gösterdi. Buna karşın bakanlık bütçesi şehir hastanelerinin kirası için kullanılıyor. Bakanlığın ilk görevi vatandaşı tedavi etmek değil, hastalıktan muhafaza etmektir. Zaten yükselen enflasyon yüzünden yeterli ve sağlıklı beslenemeyen insanlar koruyucu sağlık hizmetlerine de ulaşmakta zorluk yaşıyor. Yanlış politikalar nedeniyle sağlık hizmetleri aksıyor. Devletin mali yükü artıyor” ifadelerini kullandı.
24 Kasım’da öğretmenlere ikramiye verilecek mi? Bakan Tekin resmen açıkladı!
Tapusu olanlar dikkat! Kentsel dönüşüm nedeniyle tapular tehlikeye mi girdi?
Konut alım satımda yeni dönem! Sistem baştan sona değişiyor!