03 / 05 / 2024

Şehzade Mehmed Orhan Osmanoğlu'nun kabri sembolik olarak yenilenebilecek!

 Şehzade Mehmed Orhan Osmanoğlu'nun kabri sembolik olarak yenilenebilecek!

Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid'in torunu Şehzade Mehmed Orhan Osmanoğlu’nun tahrip edilen kabrinin bulunduğu yerde sembolik bir mezar taşı dikilebilecek. Osmanoğlu’nun kabri Cimetiere de l’Est mezarlığında bulunuyor.



Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid'in torunu Şehzade Mehmed Orhan Osmanoğlu’nun tahrip edilen kabrinin bulunduğu yerde sembolik bir mezar taşı dikilebilecek.


Konuyla ilgili AA muhabirine bilgi veren Osmanoğlu’nun kabrinin bulunduğu "Cimetiere de l’Est" mezarlığı sorumlusu Jean Giordeano, "20 yıl önce vefat eden Osmanoğlu’nun şehzade olduğunu duyduğumda ben de çok şaşırdım. İlk gömüldüğü yerde sembolik bir mezar taşı dikilebilir. Herhangi bir sorun çıkmayacaktır" dedi.


Mezarlığa Türk vatandaşlarıyla ziyaret gerçekleştiren Türkiye'nin Marsilya Başkonsolosu Deniz Erdoğan Barım ise, Şehzade Mehmed Orhan Efendi'nin 1994 yılında Nice’de vefat ettiğini belirterek, şehzadenin vefat ettiği sırada yakınları tarafından bu mezarlığa gömüldüğünü tahmin ettiklerini kaydetti. 


Şehzade Mehmed Orhan Efendi'nin ölüm belgesini gösteren Barım, "Mezarın kullanım süresinin müruru zamana uğraması ve ailesine ulaşılamaması nedeniyle prosedür gereği mezarlık yeniden düzenleniyor" diye konuştu. Mehmed Orhan Efendi'nin mezarını ancak temsili olarak ziyaret edebildiklerini belirten Barım, resmi yetkilileriyle konuşulduğu takdirde yeni bir mezar yapılması için izin alınabileceğini belirtti. 


"Mezar taşını yerine dikmek istiyoruz" -


Nice Türk Kültür ve Spor Derneği üyesi Katip Tektaş ise, "Cenazeler 10 yıl süreyle buraya getiriliyor. Sonrasında sahip çıkan olmayınca kemikleri bu mezardan alınıyor ve başka bir yere götürülüyor. İlk vefat ettiğinde buraya getirildiği biliniyor. Mezar taşını kısa zamanda yerine dikmek istiyoruz" diye konuştu.


Tektaş ayrıca, Osmanoğlu'nun Nice'de yaşadığı yıllarda devamlı gittiği bir kafe bulunduğunu, kendisine çok ulaşmak istediğini ancak bir türlü görüşemediğini anlattı.


Derneğin diğer üyelerinden Fikri Pire ise, yeni bir mezar yapıldığı takdirde Türk vatandaşları olarak tarihe sahip çıkmak ve Osmanoğlu'nun kabrini ziyaret etmek istediklerini ifade etti. 


Cimetiere de l’Est mezarlığında, 6 yıldan 50 yıla kadar yenilenmek üzere yer kiralanabiliyor. Kiralar kabrin çeşidi ve yerine göre 250 avrodan 5 bin avroya kadar değişiyor. 1943 yılında inşa edilen mezarlık 42 dönümlük bir alanı kapsıyor.


Osmanoğlu, 9 dil biliyordu


II. Abdülhamid Han'ın oğullarından Şehzade Mehmed Abdülkadir Efendi'nin büyük oğlu Şehzade Mehmed Orhan Efendi, sürgüne henüz 15 yaşındayken gönderilmişti. Galatasaray Lisesi'nden mezun olan Osmanoğlu, 9 dil biliyordu. 


Sürgün yıllarını Arnavutluk'ta ve Fransa'da çeşitli mesleklerle uğraşarak geçiren Şehzade Orhan, 1992 yılında, yani ülkeden ayrılışından tam 68 yıl sonra yeniden ve son kez Türkiye'ye gelme fırsatı bulmuştu.


Türkiye'ye gelmeden bir yıl önce de Türk vatandaşlığına geçerek Osmanoğlu soyadını alan Orhan Efendi, İstanbul'da 20 gün kalmış ardından Fransa'ya dönmüştü. Yıllarca vatansız kalan Orhan Efendi, 68 yıl sonra kavuştuğu vatanını bir daha görmek istemiş ancak bu arzusunu yerine getiremeden Nice'de 12 Mart 1994'de, 85 yaşında vefat etmişti. 



AA


Geri Dön