23 / 11 / 2024
fuzul

Şekip Karakaya: 7 Milyon ev afet riski altında!

Şekip Karakaya: 7 Milyon ev afet riski altında!

Akıllı Kentler Platformu Başkanı, Uluslararası Bilişim Şirketi SAMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya, ülke genelinde var olan 19 milyon konuttan 7 milyonunun afet riski altında olduğunu söyledi.





Fay hatları üzerinde bulunan Türkiye'nin deprem tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu hatırlatan SAMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Karakaya, 2012'de yürürlüğe giren kanunla başta deprem olmak üzere herhangi bir afet sonucunda can kaybı yaşanmaması ve kentlerin sağlıklı yaşama çevrelerine dönüştürülmesinin amaçlandığını ifade etti. Kentsel dönüşüm çalışmalarının bu doğrultuda hayati önem taşıdığının altını çizen Karakaya, şunları kaydetti: "Yeni yasa çok sayıda insanın hayatını kurtaracak bir çalışma olarak değerlendirilmeli. 


Türkiye, Dünya'nın en aktif deprem bölgelerinden birisindedir. Nüfusun yüzde 98'i deprem açısından tehlikeli bölgelerde yaşamaktadır. 1903 yılından bu yana ülke topraklarında oluşan 130 depremde 100 bin civarında can kaybı yaşanmıştır. Ayrıca 2 milyon ev kaybedilmiştir. Son yaşanan Van depremlerinde yıkılan veya ağır hasar gören konut sayısı yaklaşık 30 bindir. 


Türkiye'de milyonlarca evin olası bir depremde risk taşıdığı düşünüldüğünde, 6306 sayılı kanunun önemi daha net ortaya çıkmaktadır. Bu iş için dile getirilen paranın 400 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde, konuya ne denli ciddi yaklaşıldığı daha iyi anlaşılır." 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki kanunun önemine değinen Karakaya, ülke genelinde var olan 19 milyon konuttan 7 milyonunun afet riski altında olduğunun tahmin edildiğine dikkat çekti. 


Adana'da mahallelerde yapılacak kentsel dönüşümle depreme dayanıklı çağdaş konutlar yapılabileceğinin altını çizen Karakaya, "Ülkemizde, son yaşanan Van depremlerine Tarımın yanında sanayide de söz sahibi olmaya başlayan Adana'nın, gelişmesine rağmen eksikliklerinin bulunduğunu ifade eden SAMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya, en akıllı kentlerin bilgiyle yönetildiğini belirtti. Adana'nın bilgiyle yönetilmesinin kent için avantaj olacağını anlatan Karakaya, "Günümüzde envanterize edilmeyen şehirlerin iyi yönetilmesi mümkün değil. 

Ülkemizde şehirlerle ilgili yapılacak en önemli faaliyet envanter çalışmasıdır. Bir belediye başkanının elinde, kadar, yıkımlar meydana geldikten sonra tedbir alınması ve afetzedelere çeşitli yardımlar yapılması söz konusu olmuştur. 


İlk kez bir mevzuat, yani, 6306 Sayılı Kanun, afet meydana gelmeden önce, 'afet riski' gözetilerek bir dizi tedbir alınmasını öngörmüş ve böylece meydana gelebilecek bir afette can ve mal kaybının yaşanmaması veya en aza indirilmesi hedeflenmiştir. Tüm bunların yapılabilmesi için önce kentler akıllandırılmalı, envanterize edilmelidir" diye konuştu. 


Adana Çukurova Press Gazetesi


Geri Dön