28 / 04 / 2024

Ömer Faruk Çelik: Yabancının payı yüzde 5’i geçmemeli!

 Ömer Faruk Çelik: Yabancının payı yüzde 5’i geçmemeli!

Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, kentsel dönüşümde maliyete, yabancıya konut satışında da sitenin doluluğuna dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Çelik, sitelerin yaşayabilmesi için Sinpaş GYO olarak yabancılara 1000-2 bin konut birden sa



SİNPAŞ GYO, İstanbul Bomonti’deki projesinin dışında, bu yıl  Ankara  projeleriyle gündeme gelecek. Sinpaş Grubu, şu anda faaliyetlerini İstanbul merkezli yönetse de, grubun kuruluşu Ankara’ya dayanıyor. 1974 yılında temelleri Ankara’da atılan Sinpaş Grubu, 2012 yılında ‘gönül bağı’ kurduğu Ankara’ya üç projede sayısı binleri aşan konut yapacak. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konutder) Başkanı da olan Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik ile hem Sinpaş GYO projelerini hem de sektörün gündemini konuştuk. Sektörün yüzde 20 daraldığını söyleyen Çelik, kentsel dönüşümde maliyete, yabancıya konut satışında da sitenin yaşamasına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Çelik, sitelerin yaşayabilmesi için yabancılara 1000-2 bin konut birden satmayacaklarını vurguluyor. 


Sektörde yüzde 20 daralma

Ömer Faruk Çelik, sektörün genelinde konut satışlarında yüzde 20 daralma olduğunu belirterek, “Sinpaş GYO olarak biz geçen yılki ciromuzun yüzde 70’ini yakaladık. Hedefimizin henüz yarısındayız çünkü geçen yılın üzerine yüzde 30 büyüme koymak istiyoruz. Bunu da yeni projelerimizi satışa çıkardığızda yakalayacağız” dedi.

Pazarlama aşamasındayız

Yabancıya konut satışının önündeki engellerin kalkmasının daralmaya başlayan sektöre cansuyu olacağını dile getiren Ömer Faruk Çelik, “Bunun için planlama ve strateji gerekiyor. Öncelikle Türkiye pazarlanacak ve gidilebilir bir ülke olduğunu gösterecek. Ardından sektör olarak biz gidip konut alın diyeceğiz. Şu an işin pazarlama boyutundayız. Yabancılara oturma iznini veren düzenleme henüz yapılmadı ama konut alan bir yabancıya ve ailesine uzun süreli vize verilebilir” diye konuştu.

Yüzde 90 doluluk olmalı

Sinpaş GYO projelerine de yabancılardan talep olduğunu ifade eden Ömer Faruk Çelik, şu noktaya dikkati çekti: “Projelerimizde yabancı oranının yüzde 5’i geçmesini istemem. Çünkü 365 gün burada yaşamayacaklar. Bir sitenin yaşayabilmesi için yüzde 90 doluluğa ulaşmış olması gerekir. Yüzde 5’ini yabancı alır, yüzde 5’ini de yerli yatırımcı alır. Yabancı gelip de bir projeden 1000-2000 konut talep ederse, istediği parayı versin yine de satmayız.”


Potansiyeli gördü, kurulduğu ‘merkez’e gitmeye karar verdi


ANKARA’da İncek, Çankaya Dikmen, Büyükesat’ta konut projeleri yapacaklarını söyleyen Ömer Faruk Çelik, projeler hakkında şu bilgileri verdi: “İncek’teki İncek Life projemizde 550 konut yer alacak. Bu projede satışlara başladık ve kısa sürede yüzde 50 satışı yakaladık. Bu da bizi Ankara’daki potansiyel konusunda ümitlendirdi. Bunun ardından Çankaya Dikmen’de 500 konutluk bir projemiz gelecek. Büyükesat’ta da yaklaşık 250-300 konuttan oluşan bir projemiz olacak. Burada bir parselimiz daha var. Ona otel ya da ofis yapabiliriz, henüz karar vermedik.”

Fiyatlar başa baş gidiyor

Ankara’daki konut ve arsa fiyatlarını değerlendiren Çelik, şöyle konuştu: “Ankara’daki fiyatlar neredeyse İstanbul’dan daha pahalı ya da başabaş gidiyor. Bu durum, Ankara’nın daha planlı bir şehir olmasından ve arazi stoğunun daha az olmasından kaynaklanabilir. Kentte, Eskişehir yoluna doğru bir kayış var. Bu bölgedeki araziler de pahalı. Fiyatlar da bu sebeple İstanbul’a paralel gidiyor.” 

Ömer Faruk Çelik, İstanbul Bomonti’deki projelerinin ise şehrin ikonu olacağını ifade ederek, “Bomonti’de silüetten geçtik. Projenin yüksekliği 6-7 kat aşağı düştü. Bölgedeki diğer binaların yüksekliği 250 metreye kadar çıkıyor ancak biz şirket kararıyla 230 metreye düşürdük. 52 katlı kule yapacağız. İnşaat yatırım bedeli yaklaşık 150 milyon doları bulacak” diye konuştu.


Ev takasına 6 daire geldi


SİNPAŞ GYO’nun nitelikli ve daha güvenli bir ev satın almak isteyenlere, eski evlerini Sinpaş GYO projeleriyle takas etme teklifi sunan kampanyası hakkında da bilgi veren Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, şunları anlattı: “Bu kampanyamıza yalnızca 6 kişiden talep geldi. 500 kişi talep getirmiş olsaydı, o zaman Türkiye’de kentsel dönüşümün gerçekleşebileceğine inanırdım.”


Mourinho bu hafta geliyor


REAL Madrid’in teknik direktörü Jose Mourinho, başarılarının altında yatan liderlik anlayışını anlatmak üzere Sinpaş GYO tarafından 24 – 25 Mayıs 2012 tarihlerinde İstanbul ve Ankara’da düzenlenecek Sürdürülebilir Başarı için Liderlik Konferansı’nın konuşmacısı olacak. Mourinho, Sinpaş 

GYO’nun İstanbul Bomonti, Ankara Dikmen projelerini de tanıtacak.

Hürriyet



Geri Dön