29 / 04 / 2024

Selçuk Geçer doların 45 TL olacağı tarihi açıkladı!

Selçuk Geçer doların 45 TL olacağı tarihi açıkladı!

Dolar kuru üzerine yaptığı tahminler ile ünlenen finans uzmanı Selçuk Geçer, Türkiye'de yeni bir döviz krizinin kapıda olduğunu belirterek, "Dolar kuru bu tarihte 45 liraya ulaşacak" uyarısında bulundu. İşte detaylar...



Uzun bir süredir 27 lira bandında yer alan dolar/TL paritesi, Orta Doğu'da yaşanan gelişmelerden sonra gün içerisinde 28,11 lirayı gördü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), her ne kadar kura müdahale sürecini tamamen bitirdiklerini ve kuru dengelemek maksadıyla döviz satışı yapmayı durdurduklarını söylemiş olsa da, ekonomik veriler TCMB'nin piyasalar üzerinde sınırlı bir müdahaleyi sürdürdüğünü gösteriyor.

Türkiye ekonomisi üzerine yaptığı yorumlar ile dikkat çeken ve geçtiğimiz yıllarda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hakkında manipülasyon iddiasıyla suç duyurusunda bulunulan Selçuk Geçer, dolar kuruyla ilgili yine çok konuşulacak açıklamalarda bulundu.

Geçer, eski Merkez Bankası yönetimi tarafından yapılan arka kapı müdahaleleri sonucunda enflasyon ile çalışan ücretlerinin doğru orantıda artmadığını ve Türkiye'de bir kümülatif enflasyon sorunu olduğunu belirterek, dolar kurunun gerçekte olması gerektiği değerden çok daha aşağıda olduğunu iddia etti ve şu sözleri sarfetti:

"Ekim ayının sonunda Fed tarafından yapılacak toplantılarda anlaşılan o ki, 25 baz puanlık bir faiz artışı olacak. Bu toplantı 2023 için son faiz artırımı olacak fakat görünen o ki, 2024 senesinde yüksek faizler bir süre daha hayatımızda olmaya devam edecek.

Özetle dolar, uluslararası değerini uzun bir süre daha koruyacak fakat bu kadar güçlü olmayacak. Avrupa Merkez Bankası'ndan gelen haberler, Fed'in faiz musluklarını kapatması durumunda bile artırıma gidileceğini gösteriyor. Bu da demek oluyor ki, dolar kısa zaman içinde kendini kilitleyecek ama Euro tarafında yükselişler yeni başlıyor. Sene sonu ve gelecek senenin başlarında dolar/Euro tarafında paritenin 1.10 üzerine çıktığını görmek sürpriz olmayacaktır.

Doların duracağını söylemem sizi yanıltmasın. TL karşısında tabii ki hızla değer kazanmaya devam edecektir. Çünkü Türkiye'de, özellikle Şahap Kavcıoğlu zamanında yürütülen hatalı politikalar, yapılan arka kapıda müdahaleleri ile kontrol edilen dolar kuru günümüze gelene kadar enflasyon ile aynı oranda değerlendirilmedi.

Türkiye'de ciddi bir kümülatif enflasyon ve baskılanan dolar sorunu var. Dolar/TL paritesinin şu anda gerçek değeri 45 TL sınırlarında. Fakat buraya aniden yükselmeyecektir. 

Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın gerçek ekonomi politikalarını da 31 Mart sonrasında göreceğiz. Türkiye'yi tam anlamıyla bir parasal sıkılaşma süreci bekliyor ve bu süre içinde gerçekten çok büyük ekonomik sıkıntılar olacaktır. OVP'de açıklananla paralel olarak benim beklentim, dolar kurunun 31 Mart seçimlerine kadar 35 liralara çıkacağı. Ancak seçim sonrası süreçte tıpkı 28 Mayıs'ın ardından olduğu gibi ani bir kur patlaması olacaktır.

Bu kur şokunu geçmişte yaşananlarla karıştırmamak gerek. Ne diyoruz, şu anda doların gerçek değeri 45 lira civarında. Buna 2024 senesinin enflasyonunu da eklediğinizde Haziran 2024 gibi doların gerçek değeri 60 liraları aşacak ve göreceksiniz, bu kurun üzerindeki baskıyı tamamen kaldırmak zorunda kalacaklar.

Yani biz 2024 senesinin ilk yarısının bitişiyle beraber korkunç bir yükselişe geçecek döviz izleyeceğiz. Bu yapılacak ve yapılması da gerekiyor. Bunu yapmadan hiçbir şekilde kalıcı bir çözüm elde edemezsiniz."


2 kez devre kesen borsa günü sert düşüşle tamamladı

Milyonlara önemli uyarı: Borcunuzu kapatın, iki katına çıkabilir!

Son Dakika Milyonları ilgilendiriyor! Emekliler bu haberi bekliyordu! Nihayet onaylandı!


Geri Dön