23 / 12 / 2024

Selimiye Cami'nde peyzaj çalışmalarına devam ediliyor!

Selimiye Cami'nde peyzaj çalışmalarına devam ediliyor!

Edirne Valisi Hasan Duruer, Selimiye Camisi'ndeki peyzaj çalışmalarına ilişkin, "Mimar Sinan'ın eserine layık bir çalışma olmasını istiyoruz" dedi...



Vali Duruer, Selimiye Camisi’nin bahçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, peyzaj çalışmalarına başlamadan önce, caminin rölövesine ulaşamadıklarını söyledi. Çalışmalar kapsamında lazerle caminin iç ve dış kısımları olarak yaklaşık 100 bin metrekare alanın tarandığını belirten Duruer, Selimiye Camisi rölövesinin en kısa sürede çıkartılacağını ifade etti. Selimiye Camisi’nin bahçesinde de düzenleme çalışması yapıldığını aktaran Duruer, şunları kaydetti: "Mimar Sinan’ın yaklaşık 500 yıl önce kullanmış olduğu ’Sinan Taşı’ dediğimiz midye kabuklarından oluşan taşları kullanıyoruz. Bahçe tanzimi devam ediyor. 3 bin civarında gül, 50 tane oya dikildi. İçeride de daha sonradan takılan avize vardı. O avize kaldırıldı çünkü mihrap ve mimberi örtüyordu. Ayakkabılıkların tamamı yenilendi. Mimar Sinan’ın eserine layık bir çalışma olmasını istiyoruz. Çalışmaları birkaç ay içerisinde bitireceğiz. Bildiğiniz gibi Selimiye Camisi UNESCO’nun tarihi mirası listesinde yer alıyor. Bu çerçevede çalışmalarla ilgili bir proje UNESCO’ya sunuldu. Orada kabul edildi. Proje şu anda Anıtlar Yüksek Kurulu’nda. Orada da onaylandığı takdirde belediye ile müştereken etrafında ciddi bir düzenleme yapılacak. Dışarıdaki çalışmaları belediye ile birlikte yapıyoruz. Şu anki kaldırım çalışmalarını belediye ile birlikte yapılıyor. Biz daha çok cami içerisinde ve avlusundaki düzenlemeyi yapıyoruz."


'MİMAR SİNAN BURAYA AĞAÇ DİKMEMİŞ'

Selimiye Camisi’nin yapımı tamamlandıktan sonra, Mimar Sinan’ın İstanbul’dan 200 bin gül siparişi verdiğinin kaynaklarda yer aldığını söyleyen Duruer, gül bitkisinin sürekli çiçek açması nedeniyle güzel göründüğünü ve tarihi eseri örtmediğini ifade etti. Selimiye Camisi’nin bahçesinde bulunan ve 500 yıllık denilen ağaçların yaşını tespit ettirdiklerini belirten Duruer, "En yaşlı ağaç 138 yaşında çıktı. Demek ki Mimar Sinan buraya ağaç dikmemiş. Mimar Sinan buraya çınar dikmemiş. Çınar dikip de o muhteşem eseri gölgelemek istememiş. Bu konuların çok iyi düşünülmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.


"Selimiye Camisi’nin içerisindeki kabloların kötü görüntü oluşturduğuyla ilgili bir uyarıda bulunmuştunuz, bu konuyla ilgili bir adım atıldı mı ?" sorusuna Duruer, "Selimiye’nin hem iç hem dış aydınlatması ve tesisatın yenilenmesi konusunda bir çalışma yaptık. Bu konuda Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan proje geçtikten sonra adım atmayı düşünüyoruz" yanıtını verdi. 


AA


Geri Dön