Sera alanları afet bölgesi mi ilan edilecek?
ZMO Başkanı Vahap Tuncer, özellikle narenciye ve sera bölgelerinin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini vurguladı doğal afetlerden daha çok etkilenir hale gelmiştir" şeklinde konuştu.
Yaşanan afetlerin çiftçiyi yoksullaştırdığını belirten ZMO Başkanı Tuncer, özellikle narenciye ve sera bölgelerinin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini vurguladı doğal afetlerden daha çok etkilenir hale gelmiştir" şeklinde konuştu.
HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Türkiye genelinde üretim alanlarını sigortalatan çiftçi sayısının yüzde 10, Antalya genelinde ise yüzde 15 olduğunun altını da çizen Tuncer, bunun nedeninin de çiftçinin giderek yoksullaşması olduğunu vurguladı. Tuncer şöyle devam etti: "Bu nedenle bu tür afetlerin yaşandığı bölgelerin sigortalı olup olmamasına bakılmaksızın afet bölgesi ilan edilip, çiftçilerin zararlarının karşılanması çiftçiler için hayati önem kazanır."
TEDBİRLER ALINMALI
Yoğun seracılık yapılan bölgelerde imar planları yapılırken yerleşim alanları içerisinden geçen dere yataklarının bozulmaması ve gerekli bakımların yapılarak tedbirlerin zamanında alınmasının da yaşanabilecek zararları asgariye indirilebileceğini belirten Tuncer, bu tür tedbirler alınmaz ise yaşanabilecek afetlerin çiftçinin kaderi olmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.
ANTALYA'DA son günlerde yaşanan fırtına ve şiddetli yağışlar çiftçiyi vurdu. Yaşanan afetlerden dolayı Antalya'da 4-5 bin dekar narenciye ve sera alanlarında ciddi zararlar oluştu. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı (ZMO) ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Vahap Tuncer, çiftçiyi doğal afetten korumak için geliştirilen 'Tarım Sigortaları Sistemi'nin çiftçiyi de koruyamadığını ileri sürdü.
AFETTEN ETKİLENİYORLAR
Geçim sıkıntısı yaşayan çiftçilerin sera örtüsü plastiklerini mümkün olduğunca uzun süre kullanmak istediğine de değinen Tuncer, "Çiftçiler sera örtüsü plastiklerini zaman zaman 5-6 yıl kullanmak zorunda kalıyor. Bu durumda olan çiftçiler, seralarını bütün afetlere karşı sigortalamadıkları için diğer afetlere karşı da sigorta yaptırmaktan vazgeçiyor. Bu sorunun yoğun olarak yaşandığı ilçelerimizden biri de Kumluca ilçesidir.
Kısacası; çiftçi yoksul laştıkça Geliştirilen sistemle birlikte yaşanabilecek don riskinin dışında diğer afetlere karşı sigorta yaptırma olanağı getirildiğine de dikkat çeken Tuncer, "Sigorta zorunluluğu getirilmiş olsa da sigortalama sistemindeki bazı prosedürler çiftçiyi sigorta yaptırmaktan alıkoyuyor.
Hürses