02 / 05 / 2024

Serbest dereceden yararlanma nedir?

Serbest dereceden yararlanma nedir?

İpotek sırasında önünüzdeki sıranın boşalması halinde bir üst sıraya çıkmanızı sağlayan hak, serbest dereceden yararlanma hakkıdır. Serbest dereceden yararlanma nedir, detayları...



Serbest dereceden yararlanma nedir?

Serbest dereceden yararlanma, ipotek ile ilgili bir terimdir. Bu nedenle ilk olarak ipotek kısa bir bilgi vermek doğru olacaktır. İpotek, var olan ya da olması muhtemel borç için bir gayrimenkulün teminat olarak gösterilmesidir. İpotek ile ilgili bir diğer kavram olan ipotek derecesi ise, gayrimenkul rehininin sırasını ve teminatın miktarını gösterir. Örneğin, birinci derecedeki alacaklı alacağını almadan ikinci derecedeki alacaklı alacağını alamaz. Ancak, bulunulan derecenin bir üstünün boşalması durumunda, ipoteğin otomatik olarak bir üst dereceye çıkması için serbest dereceden yararlanma hakkının ipotek resmi senedinde verilmiş olması gerekir.


Buna göre  serbest dereceden istifade hakkı olarak da bilinen serbest dereceden yararlanma hakkı; bir üst ipotek sırasının boşalması halinde, ipoteğinizin boşalan sıraya çıkma hakkının olduğunu gösterir.


Serbest dereceden yararlanma nedir, bir örnek...

İpoteğinizin 3. derece olduğunu farzedelim. Bir üst sıra olan 2. derecenin boşalması durumunda serbest dereceden yararlanma hakkınız var ise ipoteğiniz 2. dereceye çıkar. Yoksa 3. derecede kalmaya devam eder.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön