11 / 05 / 2024

Şerifler Yalısı'nın arsası satışa sunuldu! 

Şerifler Yalısı'nın arsası satışa sunuldu! 

İstanbul Emirgan'da yer alan Şerifler Yalısı, arsasının bir bölümünün satışa sunulmasıyla gündeme geldi. İşte ayrıntılar...



Hürriyet Gazetesi köşe yazarı İhsan Yılmaz, İstanbul Emirgan'da yer alan Şerifler Yalısı'nın arsasının özel mülkiyet olduğunu belirtti. 

Sahibinin isterse satabileceğine dikkat çeken İhsan Yılmaz, ancak Şerifler Yalısı'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın envanterinde olduğunun da altını çizdi. Şerifler Yalısı'nın, bir dönem Boğaziçi Kültürleri Müzesi yapılmak istendiğini dile getiren Yılmaz, Bakanlığın ayak sürümesi sebebiyle yapılmadığını belirtti. 

İstanbul Emirgan'da yer alan Şerifler Yalısı'nın 2007'de kira karşılığında ÇEKÜL Vakfı ile beraber kullanılması amacıyla Tarihi Kentler Birliği’ne devredildiğini aktaran İhsan Yılmaz, "Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı 2007 yılından bu yana, yalının korunması görevini de üstlenerek selâmlığın arkasındaki Bendegân binasında hizmet veriyor" açıklamasında bulundu. 

Şerifler Yalısı nın arsası satışa sunuldu! 

Şerifler Yalısı'nın satışının yapılabilmesi için Bakanlık envanterinden çıkartılması gerekli. 

1782'de inşa edildiği tahmin edilen Şerifler Yalısı'ndan günümüzde yalnızca selâmlık panhane kaldığı beliriltiliyor. Konuya ilişkin "Osmanlı Barok döneminin özelliklerini yansıtan ahşap yapı, 1850-1860 arasında tamamen değişikliğe uğradı" açıklamasında bulunan Yılmaz, bugünkü selâmlığa 1900’lerde bir asma galeri ile bağlanmış olan 900 metrekare genişliğe sahip 3 katlı büyük harem dairesinin de 1940'lı yıllarda sahil yolunun genişletilmesi sırasında yıkıldığını dile getirdi. 

"1970'lerde o zamanki mülk sahibi tarafından Kültür Bakanlığı’na devredilen yapı titiz ve kapsamlı bir restorasyon sürecinden sonra bugünkü halini aldı" bilgilerini paylaşan Yılmaz, 1778 yılında I. Abdülhamid’in emri üzerine Emirgân Mahallesi'nin iskana açıldığını belirterek, Şerifler Yalısı'nın temelinin de o dönemde atıldığını dile getirdi. 

Yalının tarihine ilişkin "Bostancıbaşı Defterleri’ne göre Hazine-i Hümayun Başyazıcısı Fevzi Beyzade Mehmet Bey’e ait olduğu anlaşılan yalının, 1782-1785 yılları dolaylarında inşa edilmiş olacağı tahmin ediliyor. 1850-60 senelerinde tamamen değiştirilen veya yeniden inşa edilen bina, 19. yüzyılda bir dönem Osmanlı Meclisi’nde Hicaz temsilcisi olan Mekke Şerifi Abdullah Paşa (1845-1908) tarafından satın alındı ve ‘Şerifler Yalısı’ olarak tanındı" açıklamalarında bulunan Yılmaz, Paşanın ölümünün ardından yapının bir işadamına satıldığını, 1971'de ise T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından satın alınarak Türk İslam Eserleri Müzesi’ne geçtiğini söyledi. 

Şerifler Yalısı arsasına ilişkin verilen satış ilanında fiyatı 600 milyon Türk Lirası olarak açıklandı.

Kimi benzinli, kimi elektrikli! Ama kapış kapış gidiyor! İşte en ucuz otomobiller!

Altın Kahini İslam Memiş altında son fırsat için tarih verdi! Altın alacaklar çabuk bakın! Görenler küçük dilini yutacak

İstanbul TOKİ kura çekimi tarihi açıklandı mı? İlçe ilçe çekiliş sonuçları ne zaman belli olacak?

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parası zamları peş peşe geldi! Şimdi hemen bu yeni maaşlara bakın!


Geri Dön