04 / 11 / 2024

Servet GYO kur farkı nedeniyle zarar yazdı

Servet GYO kur farkı nedeniyle zarar yazdı

Servet GYO ilk dokuz ayda faaliyetlerinden kar elde ettiğini ancak şirketin döviz cinsinden borcu nedeniyle oluşan kur farkı nedeniyle ilk dokuz ayı zararla kapattığı ifade edildi.




Servet GYO'dan yapılan açıklamada, "Şirketimiz, iştiraki OSWE Real Estate GMBH (Oswe) ile konsolide hazırlanan 30.09.2022 Tarihli Gelir Tablosu'na göre ilk dokuz aylık dönemde 206.697.845 TL brüt kar elde etmiştir. Ancak önceki dönemde kendi iştiraki Oswe' den almış olduğu borçtan kalan yaklaşık 100.000.000 Euro tutarındaki borç için dönem sonunda 400 milyon liraya yakın bir kur farkı gideri hesaplanmış ve bu giderin etkisiyle 376.589.485 TL "Dönem Net Zararı" gerçekleşmiştir" denildi.

Bankalara borçlar kapatıldı ucuz finansman sağlandı

Yapılan açıklamada Servet GYO'nun iştiraki, Oswe'den temin ettiği göreceli olarak daha avantajlı bu kaynakla hem tüm banka borçlarının ödendiği hem de yeni yatırımlar için uygun finansman imkanı elde edildiği kaydedildi. Açıklamada faaliyetlerden kar elde edilmesine rağmen şirketin gelir tablosunda Net Dönem Zararının 376.589.485 TL olmasının asıl nedeninin kendi iştirakine olan borcundan kaynaklanan kur farkının olumsuz etkisi olduğu ifade edildi. Açıklamada, "Şirketimiz ve iştirakleri dönem içinde yürütmekte oldukları faaliyetlerden zarar etmemiş aksine kar etmiştir. Ancak bahsi geçen kur zararı şirketimizin mali tablolarını olumsuz etkilemiştir" denildi.

Sinpaş'ın şemsiyesi altında faaliyet gösteriyor

Sermaye Piyasası Kurulu'nun ilgili düzenlemelerine göre kurulmuş bir gayrimenkul yatırım ortaklığı olan Servet GYO, gayrimenkul sektöründe 46 yıldır faaliyet gösteren Sinpaş Holding'in şirketlerinden biri. Ağırlıklı olarak perakende, endüstriyel ve ofis kullanım amaçlı gayrimenkullere yatırım yapan Servet GYO, ana yatırım stratejisi çerçevesinde portföyündeki binaları en iyi şekilde yöneterek istikrarlı bir kira geliri elde etmek ve uygun fırsatlar buldukça yeni yatırımlarla portföyünü büyütmeyi hedefliyor. Şirket büyüme stratejisi doğrultusunda, yeni yatırımlarında tamamlanmış binaları satın almaktansa, boş arsalar üzerinde proje geliştirmeyi tercih ediyor.

Kat karşılığı ve hasılat paylaşımı ile büyüyor

Şirket başlangıç yatırımı daha düşük olduğundan arsaları peşin bedelle satın almak yerine arsa sahipleri ile kat karşılığı veya hasılat paylaşımı anlaşmaları yapmayı tercih ediyor. Geliştirilen projelerde ürettiği binaları portföyünde tutup kiraya verebildiği gibi, uygun koşullar oluşması durumunda satış yoluyla nakde de çevirebiliyor. Servet GYO, organizasyonel olarak muhasebe, finans ve hukuk işleri gibi temel fonksiyonları kendi bünyesindeki personeli aracığılıyla yürütürken, şirketin diğer fonksiyonları ise dışarıdan hizmet alma yoluyla yürütülüyor.

 

Servet GYO 2022'nin ilk 6 ayda ne kadar hasılat elde etti? 

Servet GYO 2021'de ne kadar hasılat elde etti?

Servet GYO 2021'de 301.9 milyon TL'lik yurt içi satış yaptı!


Geri Dön