28 / 04 / 2024

Sevgi Apartmanı’nın müteahhidi Salih Ölmez yakalama kararı!

 Sevgi Apartmanı’nın müteahhidi Salih Ölmez yakalama kararı!

Van Erciş’te 20 kişinin hayatını kaybettiği Sevgi Apartmanı’nın müteahhidi Salih Ölmez ile toplam 39 kişiye mezar olan Ereksan ile Emrah apartmanlarının sahipleri hakkında yakalama kararı çıkarıldı.



Van’da 23 Ekim 2011’de 7.2 ve 9 Kasım 2011’de 5.6 şiddetlerinde meydana gelen depremlerin ardından, yıkılan binalarla ilgili açılan soruşturmalar genişliyor. Depremin en fazla etkilediği Erciş’te, geçtiğimiz hafta Erciş Cumhuriyet Başsavclığı 30 kişinin hayatını kaybettiği Sevgi Apartmanı, 19 kişinin hayatını kaybettiği Ereksan Apartmanı ve 20 kişinin hayatını kaybettiği Emrah apartmanlarının müteahhitleri ve inşaat sorumlularından toplam 5 kişinin ifadesini aldı. Sevgi Apartmanı’nın müteahhidi Salih Ölmez, tapu kayıtlarında ismi yer alan Abdülfettah Güler, ruhsatta imzası bulunan İnşaat Mühendisi Murat Kazancı ile Emrah Apartmanı’nın sahibi Selahattin Çiftçi ve Ereksan Apartmanı’nın sahiplerinden Mustafa Hatipoğlu’nun ifadesini alan savcılık, şüphelileri tutuklanmaları talebiyle Erciş Sulh Ceza Mahkemesine sevk etti. 


Savcı karara itiraz etti


5 şüpheli, “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak” suçundan çıkarıldıkları Erciş Sulh Ceza Mahkemesi tarafından yurtdışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı. Ancak Erciş Cumhuriyet Savcılığı, bir üst mahkeme olan Erciş Asliye Ceza Mahkemesi’ne Salih Ölmez, Murat Kazancı, Mustafa Hatipoğlu ve Selahattin Çiftçi’nin serbest bırakılma kararına itirazda bulundu. Asliye Ceza Mahkemesi de itirazı kabul ederek 4 kişi için yakalama kararı çıkardı. Sevgi Apartmanı’nın ruhsatında imzası bulunan İnşaat Mühendisi Murat Kazancı tutuklandı. Diğer isimler de görüldükleri yerde gözaltına alınacak ve Asliye Ceza Mahkemesi’ne tutuklanmaları talebiyle çıkarılacaklar. 


22.5 yıl isteniyor


Türk Ceza Kanunu’nun (TCK), 22.maddesinde “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak” suçu için 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilebileceği belirtiliyor. Ayrıca suç bilinçli taksirle işlenmiş ise ceza yarı oranında arttırılabiliyor. Şüphelilerin, toplam 22 buçuk yıla kadar hapis cezası ile yargılanabileceği kaydediliyor. Van merkezde yıkılan Bayram otelinin sahibi Tevfik Bayram için hazırlanan iddianamede, 22.5 yıl hapsi istenmişti. 


Çakıl taşıyla apartman yaptı! 


Sevgi Apartmanı hakkında 3 ay önce Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü, bir bilirkişi raporu hazırlandı. Prof. Dr. Alemdar Bayraktar, Prof. Dr. Halil Karadeniz, Prof. Dr. Şakir Erdoğdu, Yrd. Doç. Dr. Zekai Angın tarafından hazırlanan raporda çok çarpıcı ifadeler yer aldı. Bilirkişinin saptamalarına göre Sevgi Apartmanı’nın ne zaman yapıldığı belli değil. Raporda ‘1997 yılından sonra yapıldığı anlaşılmaktadır’ ifadesi kullanılıyor. Ayrıca binanın projelerinde eksiklikler saptandı. Bir binan nasıl inşa edileceğini belirleyen statik proje ve statik proje hesap raporu bulunmuyor. Ayrıca kolon kesit, donatı alanı, döşeme kesit gibi projelerinin de olmadığı belirtiliyor. Statik hesap raporu bulunmadığı için kullanılan malzemelerin sınıfı da belli değil. Raporda, binanın enkaz alanından alınan karot numunelerine göre, kolonların basınç dayanımının standartların altında olduğu belirtiliyor. Bilirkişinin saptadığı diğer yetersizlikler ise şöyle sıralanıyor, “Kolonlardaki etriye aralığı yeterli değil. Projelerde kirişlerle ilgili herhangi bir bilgi bulunmuyor. Beton içinde standart dışı irilikte agrega (çakıl taşı) kullanılmış. Bina taşıyıcı elemanlarının yetersizliği saptandı. Malzeme kalitesiz, donatı detaylandırması yetersiz, projenin uygunluğu saptanamıyor, projeler eksik.”


Depremden hemen sonra bahçede son model cip önünde Kızılay çadırı! 


Yıkılan Sevgi Apartmanı’nın müteahhidi Salih Ölmez, depremin ardından havuzlu lüks villasının bahçesine Kızılay’dan aldığı iki çadırı kurarak hafızalara kazınmıştı. 20 kişinin öldüğü Sevgi Apartmanı’nı inşa eden Ölmez, tepki görünce çadırları kaldırarak Ankara’daki evine yerleşmişti. Yıkılan Ereksan Apartmanı’nın sahibi Mustafa Hatipoğlu ise Van depreminin sembol ismi haline gelen Azra bebeğin enkazında 46 saat kaldığı Ereksan Apartmanı’nın sahiplerinden. 


Vatan 


Geri Dön