30 / 04 / 2024

Adana'da depremde 2 kişinin yaşamını yitirdiği apartmanın müteahhidi ve mühendisine dava!

Adana'da depremde 2 kişinin yaşamını yitirdiği apartmanın müteahhidi ve mühendisine dava!

Adana'da 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremde Kubilay Apartmanı'nın yıkılmasıyla ilgili olarak tutuklanan müteahhit Murat Helete ile tutuksuz teknik uygulama sorumlusu inşaat mühendisi Mehmet G. hakkında 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı.



Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 6 Şubat 2023 tarihinde 7,7 büyüklüğündeki depremde hasar gören ve Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki sarsıntıda yıkılması sonucunda 2 kişinin yaşamını yitirdiği Çukurova ilçesi Huzurevleri Mahallesi Turgut Özal Bulvarı'nda bulunan apartmanın tutuklu müteahhidi Helete ile tutuksuz mühendisi Mehmet G. hakkında  Adana  Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde kurulmuş olan Deprem Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, savcılık tarafından sanıklar hakkında "bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne sebep olma" suçu nedeniyle 22 sene 6'şar aya kadar hapis talebiyle hazırlanmış olan iddianame Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Paylaşılan detaylara göre, söz konusu iddianamede, iki kişinin yaşamını yitirdiği apartmanın yıkılmasına ilişkin olarak hazırlanmış olan bilirkişi raporuna da yer verildi. Söz konusu raporda, yapının yıkılmasıyla ilgili zeminden kaynaklı bir sorun bulunmadığı kaydedilerek, apartmandaki teknik yetersizliklere de değinildi.

Adana da depremde 2 kişinin yaşamını yitirdiği apartmanın müteahhidi ve mühendisine dava!

"Beton ve çelik dayanımı standartların altında"

Yine verilen bilgilere göre söz konusu iddianamede, laboratuvar sonuç raporları, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre sanıkların dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı şekilde davrandıkları kaydedilerek şu ifadeler yer aldı: 

"Meydana gelen depremler neticesinde yıkılmış olan Kubilay Apartmanı'ndan alınan beton numunelerinin basınç dayanımının, olması gerektiğinden yaklaşık olarak yarı oranında düşük tespit edildiği, söz konusu çelik numunelerinin akma dayanımının da standartların altında çıktığı, yapını inşa edildiği tarihte yürürlükte olan 1975 deprem yönetmeliği hükümlerini karşılamadığı ve bu kusurlu imalattan yapı müteahhidi Murat Helete ile teknik uygulama sorumlusu inşaat mühendisi Mehmet G'nin sorumlu olduğu anlaşılmıştır." 

Ayrıca söz konusu iddianamede "Yıkılan apartmanda göçük altında kalması sonucunda 2 kişinin ölümüne sebep oldukları, öngörülebilen bu netice bakımından da dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı şekilde davranmış olan sanıkların 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan cezalandırılması kamu adına iddia ve talep olunur." ifadelerine de yer verildi.

Müteahhit, apartmanı mevzuata uygun yaptıklarını savunmuştu

Yine konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Adana'da depremde yıkılmış olan yapılardaki yapım kusurlarıyla ilgili soruşturma kapsamında Kubilay Apartmanı'nın müteahhidi Murat Helete 16 Şubat 2023 tarihinde tutuklanmıştı.

Kubilay Apartmanı'nın müteahhidi Murat Helete, savcılıkta, Kubilay Apartmanı'nı tüm mevzuata uygun yaptıklarını, bu binanın ilk depremde yıkılmadığını, bina sakinlerinin sabah kendisini arayıp 'Apartmanın doğusunda bir sıkıntı yok, batısında ufak sarkmalar var. Bu tarafta yer alan iş yeri sahiplerini uyardık.' dediğini söyleyerek, "Bu iş yeri sahiplerinin tadilat yaptıklarını, kolonlarla oynadıklarını dile getirdiklerini kaydetti.

Murat Helete açıklamasında 6 Şubat 2023 tarihinde sabah saat 10.30 gibi gittiğini binaya baktığını kapısının kapalı olduğunu, iş yerinin de kepenginin kapalı olduğunu ve daha sonra oradan ayrıldığını dile getirerek, 2. depremde binanın batı tarafının yıkıldığını söyledi.

İstanbul için özel deprem yasası! Özhaseki: '5 yıl içinde tamamlarız'

SON DAKİKA! Deprem oldu! Acil bakın!

Deprem bölgesi için yapılandırma süresi uzatıldı!


Geri Dön