27 / 04 / 2024

Adana'da depremde 10 kişinin öldüğü Belük Apartmanı'nın mühendisine 22 yıl 6 aya kadar hapis istemi!

Adana'da depremde 10 kişinin öldüğü Belük Apartmanı'nın mühendisine 22 yıl 6 aya kadar hapis istemi!

Adana'da 10 kişinin yaşamını yitirdiği Belük Apartmanı'nın 6 Şubat'ta meydana gelen depremde yıkılmasına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan inşaat mühendisi hakkında 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.



Farklı projelerini örnek vererek kendini savunan Belük Apartmanı'nın tutuklu inşaat mühendisi Abdullah Yeldan ile ilgili olarak  "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçu sebebiyle iddianame hazırlandı.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre Adana'da 14 katlı Belük Apartmanı'nın 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve asrın felaketi olarak nitelendirilen depremde yıkılmasına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan inşaat mühendisi hakkında 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Paylaşılan detaylara göre, Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremde hasar gören, Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki sarsıntıda yıkılan Çukurova ilçesi Güzelyalı Mahallesi'nde bulunan Belük Apartmanı'nın inşaat mühendisi Abdullah Yeldan hakkında da  Adana  Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde kurulmuş olan Deprem Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturmalar tamamlandı.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, sanık için "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçu nedeniyle 22 sene 6 aya kadar hapis cezası istenen iddianame, Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Paylaşılan bilgilere göre, söz konusu iddianamede yer verilen bilirkişi raporunda, yapının inşa edildiği bölgenin incelendiği, yapının yıkılmasında zemin kaynaklı sebep bulunmadığı kaydedildi.

Adana da depremde 10 kişinin öldüğü Belük Apartmanı nın mühendisine 22 yıl 6 aya kadar hapis istemi!

Yine verilen bilgiye göre, beton ve çelik numunelerinin analizlerinin de bulunduğu söz konusu raporda, "Binadan alınmış olan beton ve çelik numunelerinin, yapının inşa edildiği senede yürürlükte olan 1975 deprem yönetmeliği yükümlülüklerini karşılamadığı belirlenmiştir." ifadelerine yer verildi.

Yine verilen bilgilere göre, sanığın, depremde 10 kişinin yaşamını yitirdiği apartmanın kusurlu imalatından sorumlu olduğu da kaydedilen iddianamede, söz konusu apartmana ilişkin görsel ve deneysel olarak tespit edilen teknik yetersizlikler olduğu, hem uygulama sorumluluğunu üstlenen hem de teknik uygulama sorumlusu olan Abdullah Yeldan'ın işin bitimine kadar gerek malzeme gerekse de işçilik yönünden Türk Standartları Enstitüsüne (TSE) uygun hareket etmekle yükümlü olduğu, sanığın d denetim görevini yerine getirmediğinin anlaşıldığı ifadelerine yer  verildi.

Ayrıca söz konusu raporda yapıda kullanılmış olan betonun yapım tarihindeki standartları içermediği, yetersizlikler olduğu, öngörülebilen bu netice bakımından dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranan sanığın 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olma' suçu nedeniyle cezalandırılması kamu adına iddia ve talep olunduğu da kaydedildi.

Farklı projelerini örnek göstererek kendini savunmuştu

Yine verilen bilgilere göre, asrın felaketi şeklinde nitelendirilen depremlerde yıkılan yapılardaki yapım kusurlarıyla ilgili soruşturma kapsamında inşaat mühendisi Abdullah Yeldan 16 Şubat 2023 tarihinde tutuklanmıştı.

İnşaat Mühendisi Abdullah Yeldan savcılıkta, farklı projelerini örnek vererek, kendini savunmuştu. Abdullah Yeldan savunmasında, kaç torba çimento, ne kadar demir konulacağını hesaplayıp ona göre projeyi uyguladığını belirterek, söz konusu bütün hesaplamaları yaptığını zaten binanın ikinci depremde yıkıldığını söyledi.

Abdullah Yeldan savunmasında, 1. depremde boşaltılmasına rağmen eşyalarını almak için yeniden içeriye giren vatandaşların enkaz altında kaldığını kaydederek, başka inşa ettiği projesi ve uygulaması kendine ait olan binalarda çatlak dahi bulunmadığını ve bu suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Deprem bölgesi için yapılandırma süresi uzatıldı!

Deprem bölgesindeki yatırımlar için 479 teşvik belgesi düzenlendi!

Son dakika AFAD duyurdu: Elazığ'da deprem oldu!


Geri Dön