23 / 11 / 2024
fuzul

Seyhan'da sağlıklı kentleşme için işbirliği yapıldı!

Seyhan'da sağlıklı kentleşme için işbirliği yapıldı!

Seyhan Belediyesi ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı Adaların Adana Şubeleri ile arasında "Sağlıklı Kentleşme, nitelikli Yapılaşma, Kültürel, Tarihi ve Doğal Çevre Değerlerinin Korunarak Geliştirilmesi İçin İşbirliği Protokolü" imzalandı




Seyhan Belediyesi ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Adaların  Adana  Şubeleri ile arasında "Sağlıklı Kentleşme, nitelikli Yapılaşma, Kültürel, Tarihi ve Doğal Çevre Değerlerinin Korunarak Geliştirilmesi İçin Ortak Mesleki ve Teknik İşbirliği Protokolü" imzalandı. "Sağlıklı kentleşme ve nitelikli bir yapılaşma faaliyeti için gerekli olan Mimarlık ve Mühendislik Hizmetlerinin; ilgili mevzuatlara, bilimsel esaslara ve mesleki kurallara uygun olarak yerine getirilebilmesi yönünde, Belediye ile ilgili Meslek Odaları arasında teknik işbirliğini sağlamak ve tarafların bu yöndeki ortak sorumluluklarını tarih, kültür, doğa ve çevre değerlerinin korunarak geliştirilmesi ve sahip çıkılarak karşılıklı dayanışma içerisinde yerine getirmelerinin kurallarını belirlemek" amacıyla TMMOB'a bağlı Elektrik, Harita ve Kadastro, İnşaat, Jeofizik, Jeoloji, Makina Mühendisleri ve Mimarlar Odası Adana Şubeleri ile Seyhan Belediyesi arasında 22 Eylül 2014 tarihinde protokol imzalandı. Belediye sınırları içerisinde yapı ruhsatı gerektiren, tüm yapı projelerinin ve Yapı Kullanma izni eki projelerinin mesleki denetiminin yapılarak, müellifler tarafından Oda Sicil Belgesi / Sicil Durum Belgesi alınmasını kapsayan Protokolün imzalanma toplantısı Seyhan Belediyesi'nde gerçekleştirildi. Toplantıda Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve ilgili Odaların Adana Şube başkanları hazır bulundu. 


Hazırlanan protokolü, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dazım Biçer, Makine Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar, Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Melih Baki imzaladı. İmza toplantısına Seyhan Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Uslupehlivan, CHP Seyhan Belediye Meclis Üyesi Ulaş Çetinkaya, İMO Adana Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Suphi Civelek, MMO Adana Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Erdal Taş ile Sayman üye Ümit Galip Uncu ve MMO Adana Şube Müdürü Elif Doğruyol da katıldı. Adaylık sürecinde tüm odalarla işbirliği halinde olacağını beyan ettiğini hatırlatan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar toplantıdaki konuşmasında, odalardan gelen bir kişi olmaktan gurur duyduğunu söyledi. Oda başkanlarına, "Sizlerin bir kardeşiniz olmaktan onur duyuyorum" diyen Karalar, "Odaların para kazanma amacı hiç olmadı. Odalar, kent için, vatandaş için çalıştı. Odalarda, ciddi bir bilgi hazinesi var. Biz bu hazineden yararlanmak için yola çıktık" dedi. Aday adaylığı ve adaylık sürecinde hazırladığı tüm projelerde mimar ve mühendis odalarından arkadaşlarının yer aldığını vurgulayan Karalar, "Mühendislik ürünü olmayan yapılaşmalar insanların hayatına mal oluyor, niteliksiz yapılaşmayı engellemek ve depreme dayanıklı, denetimlerin gerçekleştiği yeni binalar oluşmasını istiyoruz. Odalarla işbirliği içinde çalışmak en doğrusu. Teoride yaptığımızı pratiğe geçirmekten dolayı mutluyum. 10 yıl sonra birlikte ürettiğimizle övüneceğiz" diye konuştu. Protokol imza toplantısında konuşan İMO Adana Şube Başkanı hazım Biçer ise Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın odalarla birlikte çalışacağını adaylık sürecinde söylediğini hatırlattı. Karalar'ın verdiği sözün arkasında durduğunu vurgulayan Biçer, "Bizler de mimar ve mühendis odaları olarak elimizden geldiğince belediyeye destek sunacağız. Halkımızın güvenliği ve insan onuruna yakışır bir hayat sürmeleri için mücadelemiz devam edecek" dedi.  Adana'da bu önemli protokolü imzalayan ilk belediyenin Seyhan Belediyesi olduğuna işaret eden Biçer, "Zeydan Karalar'a teşekkür ediyorum. Bu protokolle sahte projelerin ya da sahte mühendislerin önüne geçeceğiz. Belediyelerin işini kolaylaştıracağız. Ruhsat projelerinde ilgili kişinin yetkin ya da mühendis olup olmadığını, mesleki yeterliliğiyle ilgili verileri sıkı takibe alacağız" şeklinde konuştu. Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Melih Baki de Seyhan Belediyesi'yle imzalanan protokolün Adana için bir dönüm noktası olacağını vurguladı. Yanlış işlerin önüne geçileceğine inandığını belirten Baki, "Devletin denetim mekanizması adına önemli bir gelişmedir" dedi. 



Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı da merkezi hükümetin mesleki denetimleri ortadan kaldırdığını savunarak, "Projeleri gerçekleştirenler belediyelere verdiği taahhütnameyle ruhsat alıyordu. Biz bu olumsuzluğa rağmen mesleki denetimlere devam ettik. Adana'da 2014 yılında odalar aracılığıyla 400 projenin vizelendiğini gördük. Oysa ki ruhsat alan proje sayısı 2 binin üzerinde. Burada yaptığımız protokol sayesinde mimar ve mühendislerin projelerini odalara getirmesi sağlanacak. Böylelikle usulsüz işlerin önüne geçeceğiz. Belediyenin işini kolaylaştıracağız" diye konuştu. Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Mak ise, Zeydan Karalar'a duyarlılığından ötürü teşekkür etti. Seyhan Belediyesinin Türkiye'de ilklerden birini gerçekleştirdiğini anımsatan Mak, "Hükümet, torba yasa ile kendi gibi düşünmeyen her kurum ya da kuruluşu bitirmeye çalışıyor ancak başarılı olamayacak. Umarım bu prokolden sonra işlerimiz halk adına daha düzenli ve güvenli olacak" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Oda başkanları protokol metinlerini imzaladı. 



Adana Ekspres 


Geri Dön