30 / 04 / 2024

SGK duyurdu: Milyonlarca kişiyi kapsıyor! Asgari ücret desteğinin ayrıntıları ortaya çıktı!

SGK duyurdu: Milyonlarca kişiyi kapsıyor! Asgari ücret desteğinin ayrıntıları ortaya çıktı!

Milyonlarca kişiyi kapsayan asgari ücret desteğinin ayrıntıları ortaya çıktı. Sosyal Güvenlik Kurumu desteğe ilişkin genelge yayımladı. İşte merak edilen tüm detaylar...



Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından paylaşılan genelgedeki detaylara göre, 2023 yılının ikinci yarısında işçi başına günlük 16.66 lira asgari ücret desteği sağlanacak. Aylık destek tutarı 500 TL olacak. SGK, söz konusu şartları sağlayan çalışanlar için asgari ücret desteğini doğrudan başlatacak. 

Söz konusu konuyu Milliyet'te değerlendiren Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, asgari ücret desteğinin kapsamının genişletildiğini ve tüm çalışanların yanı sıra hasta bakıcısı, çocuk bakıcısı, bahçıvan, ev hizmetlerinde gündelikçi çalışanlar ve kapıcılar bu sınıfa dahil edildi. Asgari ücret desteğinden bu süreden sonra artık bu çalışanlar için işverenlerin yararlanacağını söyledi.

Kurtuluş, SGK senenin ikinci altı ayı için işçiye 500 lira destekte bulunacağına dikkat çekerek, "Bu destek daha önce 400 liraydı. Asgari ücretin yükseltilmesi ile birlikte artık 500 lira destekten faydalanacaklar" diye belirtti.

ASGARİ ÜCRET DESTEKTEĞİNDEN TÜM ÇALIŞANLAR FAYDALANILIYOR

Asgari ücret desteğinden sadece asgari ücretli çalışanlar değil işverenler tüm çalışanlar için yararlanabildiğini söyleyen Kurtuluş, "Burada kasıt üst sınırın asgari ücretle sınırlandırılmış olmasıdır. İşveren bir asgari ücretli çalışan için de bu destekten faydalanabiliyor, asgari ücretin çok daha üzerinde çalışanlar içinde bu destekten yararlanabiliyor" diye kaydetti.

Ücretiniz ne olursa olsun en çok yararlanabileceğiniz desteğin 500 lira ile sınırlandırıldığını belirten Kurtuluş, "Asgari ücret desteğinden belli şartları taşıyan özel sektördeki tüm çalışanlar tüm işverenler faydalanabilir" şeklinde konuştu.

Asgari ücret desteğinden gündelik yani 30 günün altında çalışan işçiler için günlük hesap yapılarak asgari ücret destek primi yapıldığı bilgisini veren Kurtuluş, "Günlük asgari cüret destek tutarı 16.66 lira. Örneğin 20 gün işçi çalıştıran işveren bu işçi için 330 lira asgari ücret desteğinden faydalanabilecektir. Sadece 30 gün çalışanlar için değil, 30 günün altı için asgari ücret desteğinden faydalanılması mümkün" dedi.

İŞVEREN ASGARİ ÜCRET DESTEĞİNDEN FAYDALANMAK İÇİN NE YAPMALI?

Kurtuluş maddeleri işte böyle sıraladı: "Özel olarak yapılması gereken bir şey yok. SGK primi hesaplandı ve ödeme gerçekleştikten sonra bir sonraki ayda ödeyeceğiniz olan SGK priminden asgari ücret destek tutarı düşürülüyor ve bu şekilde bir hesaplama yapılıyor.

3 KOŞUL BİR ARADA OLMALI

Asgari ücret desteğinden yararlanılabilmesi için 3 şartın bir arada olması gerekiyor. Birincisi ödenmemiş borcu olmamalı, ödemelerini düzenli yapmalı, geçen yılki ortalama çalışan sayısının altına düşmemeli. Yani ödemelerini düzenli yapan ve aksatmayan işletmeler bundan faydalanabiliyorlar.

Bunun haricinde ortalama çalışan sayısının altına düşmemeliler. Ortalama 10 çalışanı olan bir işveren bu 10 kişinin altına düştüğünde destekten yararlanamıyor. 10 kişinin üstüne çıktığında yararlanabiliyor. İşverenlerin en çok dikkat etmesi gereken kriter budur.

3-ÇALIŞANIN PRİMİNİ EKSİK GÖSTEREN İŞLETMELER DESTEKTEN FAYDALANABİLECEK Mİ?

Hayır, eksik gösteren işletmelerin bu destekten yararlanması mümkün olmadığı gibi SGK’nın tüm desteklerinden faydalanması söz konusu değil. SGK’nın tüm teşviklerinden yararlanılması için ön koşul çalışanın primlerini doğru hali ile göstermek.

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİNDEN KAÇ İŞÇİ ÜZERİ FAYDALANABİLİYOR?

Hayır, bir işçi dahi çalıştırsa, çalıştıran tüm işverenler bu destekten faydalanabiliyor. Desteğin ön koşulu ödenmemiş borcu olmamalı, ödemelerini düzenli yapmalı, geçen yılki ortalama çalışan sayısının altına düşmemeli. Geçen yıl ortalama çalışan sayısı 5 ise bunun altına düşmemelidir. Bu koşulları taşıyan tüm işverenler bir işçi dahi çalıştırsa asgari ücret desteğinden yararlanabiliyorlar."

TOKİ Silivri projesiyle 257 yeni konut geliyor! İhalesi yarın!

Uzmanlar uyarıyor! Hatay'dan sonra İstanbul'da tehlike altında! Deprem olmadan harekete geçilmeli

Kiralık evlerde kriz derinleşiyor: Kiracılar fahiş zamlardan, ev sahipleri istediği artışı yapamamaktan şikayetçi!


Geri Dön