28 / 04 / 2024

SGK duyuru aynı anda iki ayrı maaş: Hem hem eşten hem babadan emekli maaşı alınır mı?

SGK duyuru aynı anda iki ayrı maaş: Hem hem eşten hem babadan emekli maaşı alınır mı?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) babasından emekli maaşını almaya başlanması halinde ölen kocasından alınan maaşın kesilip kesilmeyeceğini yanıtladı. Peki,  Hem hem eşten hem babadan emekli maaşı alınır mı? İşte detaylar...



Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) babasından emekli maaşını almaya başlanması halinde ölen kocasından alınan maaşın kesilip kesilmeyeceğini yanıtladı. Bu kapsamda, eşi ölen bir kadının vefat eden eşi ve vefat eden babasından aynı anda iki ayrı maaş alabileceğini belirtti.

Eski Van Milletvekili M.K.’nin kızı E.N., TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvuruda bulunarak, vefat eden Bağ-Kur emeklisi eşinin maaşını almakta olduğunu, ölen emekli milletvekili babasının da maaşını alıp alamayacağını sorguladı.

E.N., babasının emekli maaşını almaya başlaması durumunda vefat eden kocasının maaşının kesilip kesilmeyeceği, kendisinin başvurması durumunda diğer dul kardeşinin babasından dolayı aldığı maaşının kesilip kesilmeyeceği konusunda bilgi verilmesini istedi.

SGK duyuru aynı anda iki ayrı maaş: Hem hem eşten hem babadan emekli maaşı alınır mı?

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı AKP  Adana  Milletvekili Sunay Karamık, geniş bir kitleyi kapsayan başvuruyu işleme alarak SGK’dan konunun incelenmesini ve bilgi verilmesini talep etti. SGK’dan gelen yazıda, aynı durumdaki kişileri sevindirecek bilgiler dikkat çekti.

OdaTV’nin aktardığına göre, SGK komisyona yolladığı yanıt yazısında, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Emekli Sandığı Kanunu’nun “Dul ve Yetim Aylıkları” hükümlerine dair uygulamayı anlattı. Ölenin emekli maaşının, eş için yüzde 50’si, aylık alan yetimi bulunmayanların dul eşlerine yüzde 75’i, çocuklarla ana ya da babanın her biri için de yüzde 25’i oranında bağlandığını kaydeden SGK, açıklamada bulundu.

SGK duyuru aynı anda iki ayrı maaş: Hem hem eşten hem babadan emekli maaşı alınır mı?

"EVLİ OLMAMA" KOŞULU VAR

Ölenin aylık bağlanacak 2 çocuğun bulunması durumunda, bağlanacak aylığın toplam oranı yüzde 80 olarak belirlenmiş olup, dolayısıyla bu kapsamdaki çocukların her birine ölen emeklinin aylığının yüzde 40’ı esas alınarak aylık ödeniyor.

Kendisinden aylık bağlanacak olanların ölümü tarihinde evli bulunmayan kız çocuklarına aylık bağlanır. Evlenme durumunda aylığı kesilmiş olanlardan sonradan boşanan veya dul kalanların da eski aylıkları bağlanarak ödeme yapılıyor. Vefat tarihinde evli olmaları nedeniyle aylık bağlanmamış kız çocuklarından bilahare boşanan ya da dul kalanlara da bu tarihleri takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanıyor.

SGK duyuru aynı anda iki ayrı maaş: Hem hem eşten hem babadan emekli maaşı alınır mı?

Bu çerçevede, kız çocuklarına aylık bağlanabilmesi için evli olmama koşulu aranmakta olup, emeklinin vefat tarihinde evli olması sebebiyle aylık bağlanamayan kız çocukları daha sonra dul kalmaları ya da boşanmaları durumunda aylığa hak kazanabilmekteler, böylece sonradan aylık bağlanması halinde ise diğer hak sahiplerinin aylıkları yeni duruma göre düzeltiliyor.

Yazıda, söz konusu konunun “4-a ya da 4/b” kapsamındaki çalışmalarının veya bu sigortalılık statüleri esas alınarak emekli yahut dul aylığı almalarının kendilerine yetim aylığı bağlanmasına da engel teşkil etmediği belirtildi.

Ağustos 2023 zamlı dul ve yetim maaşı tablosu! Hemen tek tek açıklanan bu yeni ve zamlı rakamlara bir bakın! 

Hizmet üretici enflasyonu haziranda yüzde 68,90 artı!

Memur-Sen üçer aylık zam istemişti: Memur ve memur emeklisinin zam pazarlığı yarın başlıyor! 


Geri Dön