16 / 05 / 2024

'SGK'ya vazifesi hatırlatılmalı! 'Çakma EYT'liler tespit edilsin'

'SGK'ya vazifesi hatırlatılmalı! 'Çakma EYT'liler tespit edilsin'

İktidara yakın gazetenin yazarından 2 milyonun üzerindeki kişinin yararlanması beklenen EYT ile ilgili önemli bir çağrı geldi.



Bu kategorideki kişilerin işe girişinin yapılmadığını, ilgili kanuna göre emeklilik hakkının kazanılabilmesi için 8 Eylül 1999 öncesinde işe girişinin yapılması gerektiğini ifade eden Bilgin, son noktayı koyarken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise bu konuda bir çalışma yapacaklarını belirtti.

"ÇAKMA EYT'LİLER TESPİT EDİLSİN"

Öte yandan Yenişafak Yazarı Yusuf Dinç ise EYT konusunda, SGK'ya bir çağrıda bulunarak "çakma EYT'lilerin tespit edilmesi ve kapsamdan çıkarılması" çağrısında bulundu. EYT konusunun uzun süredir toplumun gündeminde olduğuna dikkat çeken Dinç, "Şu babalarının, dedelerinin yalandan kaydettirdiği sahte ya da çakma EYT’liler, staj mağdurları, deprem mağdurları, tescil kaydını kaybeden BAĞKUR mağdurları gibi sahici durumlardan daha mı evla, demeden edemiyor kimse. Çakma EYT’lilerin yükünü bu gruplara ve tüm EYT’li olmayanlara vurmak reva mı, sorusuna cevap aranıyor" ifadesini kullandı.

"GİRİŞ YAPILIP PRİM YATIRILMAYANLAR"

Sistemden küçük yaşta işe girişi yapılıp bir daha 5-10 yıl işlem yapılmayanların koluyla tespit edilmesinin mümkün olduğunu ifade eden Dinç, bu kişiler hakkında yapılacak bir tahkikatla kimin gerçekten EYT'li kimin EYT'li sayılmaması gerektiğinin kolaylıkla anlaşılabileceğini kaydetti. "Bu topa girmenin riskli olduğunu ve böylesine bir çalışmayı objektif biçimde yapmanın zor olduğunu anlıyorum" diyen Dinç, SGK’nın EYT’li olmayanlara böyle bir borcu olduğunu, normalde bu tür durumların hiç mümkün olmaması gerektiğini de vurgulandı.

SGK'YA VAZİFESİ HATIRLATILMALI

"SGK'ya vazifesi hatırlatılmalı" ifadesini kullanan Dinç, SGK'nın daha önce inşaatlarda yevmiye ile çalışan işçilerin emeklilik primini tamamlamak için kendilerini inşaat şirketleri üzerinden isteğe bağlı sigortalı gösterilmesi hakkını iptal ettiğini, aynı sert tutumu "çakma EYT'lilerin" temizlenmesinde de kullanması gerektiğini ifade etti. Dinç, SGK'nın daha önce, onlarca örnekte sıvacı, fayansçı, boyacı gibi yevmiyecilerin, personeli olmadıkları halde herhangi bir inşaat şirketine cebinden prim ödeyip sistem içinde kalmaya çalıştıklarını tespit ederek günlerini sildiklerini dile getirdi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön