29 / 04 / 2024

Sigorta primi ödeyenlere müjde! Vergi indirimi alabilirsiniz!

Sigorta primi ödeyenlere müjde! Vergi indirimi alabilirsiniz!

Ücretli çalışanlar, kendileri ve aile fertleri için yaptırdıkları hayat sigortası ve sağlık sigortası primlerini ödediklerinde, vergi iadesi alma fırsatı yakalıyorlar. 



Türkiye’de hayat ve sağlık sigortalarına olan ilgi her geçen gün artıyor. Sağlıklı bir yaşam için yapılan bu yatırımlar, aynı zamanda birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, sigorta şirketlerine başvuranların en çok tercih ettiği iki sigorta türü hayat ve sağlık sigortası oluyor. Bu sigortaların yaygınlaşması birçok belirsizliği de ortadan kaldırıyor.

Gelir Vergisi Kanunu konusunda indirim yapıldı!

Ücretli çalışanların, kendileri, eşleri ve küçük çocukları için yaptırdıkları hayat sigortası poliçeleri için ödedikleri primlerin yüzde 50’si, ölüm, kaza, sağlık, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil sigortası poliçeleri için ödenen primlerin tamamı Gelir Vergisi Kanunu’nun 63. Maddesi uyarınca gelir vergisi matrahından indirim konusu yapılabilir.

 İndirim konusu yapılacak primlerin toplamı, elde edilen ücretin yüzde 15’ini ve yıllık asgari ücret tutarını aşamaz. Bu düzenleme özellikle sigorta ihtiyacı olan çalışanların maddi açıdan desteklenmesi amacıyla yapılmıştır. 1 Ocak 2013’ten itibaren geçerli olan reşit olmayan emeklilik sistemi, yani BES, devlet katkısı uygulamasına başladı. Şu anda yüzde 30 olan devlet katkısı oranı, başlangıçta yüzde 25 idi. Ancak, BES için yatırılan primlerin vergi indirimine tabi tutulması mümkün değildir.

Primler, vergiye tabi ücret matrahından indirilebilmek için Türkiye merkezli bir sigorta veya emeklilik şirketiyle yapılan bir poliçeye ödenmelidir. İndirim yapılacak tutarlar, aylık ücretin yüzde 15’ini veya yıllık asgari ücret tutarını aşamaz. Aski ücretleri değiştikçe, indirim yapılacak prim tutarlarına bu değişiklikler de yansıtılır. Bu düzenlemeler, BES’e katılmak isteyenleri desteklemek için yapılmıştır ve maddi açıdan avantajlı bir seçenek olarak görülmektedir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön