26 / 05 / 2024

Silivri ve Tuzla'nın yıldızı parlayacak

Silivri ve Tuzla'nın yıldızı parlayacak

İstanbul'un anayasası Beşiktaş ve Beyoğlu'nu'merkezi iş alanı' yapıyor; Tuzla ve Silivri parlayacak



İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP) tarafından hazırlanan ve "İstanbul'un anayasası" olarak da gösterilen "Çevre Düzeni Planı", Şubat ayının ortasında Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde oyçokluğu ile kabul edilirken tartışmalar haftalardır sürüyor. İstanbul Çevre Düzeni Planı; sanayiden konuta, turizmden lojistiğe kentteki tüm faaliyetlerin hangi sınırlar içinde yürütüleceğini belirliyor. Plana göre Silivri, Tuzla ve Kartal çekim merkezi olacak; üçüncü havalimanı da Silivri'ye yapılacak. 
İstanbul'un arazi kullanım kararları olan 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı, 13 Şgeçtiğimiz şubat ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından, kabul edildi. Bu plan daha önce İstanbul 2'inci İdare Mahkemesi tarafından Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin müracaatı üzerine Haziran 2008'de iptal edilmişti. İptal edilen ve İstanbul'un anayasası olarak nitelendirilen 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı, yapılan bazı değişikliklerin ardından tekrar Büyükşehir Belediye meclisine sunuldu. İmar Komisyonu tarafından incelenen ve CHP'li üyelerin `Karara Katılmıyorum' şerhi ile meclise sunulan plan, AK Partili üyelerin oy çokluğuyla onaylandı.
Üzerinde değişiklik yapılan yeni plan, Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası, İstanbul İl Çevre Düzeni, Kocaeli İl Çevre Düzeni ve Sakarya, Düzce, Yalova ve Bilecik Çevre Düzeni Planları ile uyumlu hale getirildi. Trakya Alt Bölgesi (Edirne-Kırklareli-Tekirdağ İlleri) 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planları da İMP'de hazırlanıyor.

Hangi ilçeler ön plana çıkacak?
İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP) tarafından hazırlanan ve "İstanbul'un anayasası" denilen bu plana göre en önemli çekim merkezleri, megakentin en doğusunda ve en batısında yer alan ilçeler; Tuzla ve Silivri olacak.
'Çevre Düzeni Planı'nda küçük revizyonlar yapılabiliyor. Plan; üçüncü havalimanının yeri konusundaki merakı da giderdi. Buna göre, bazılarının Çorlu'da inşa edilmesini beklediği üçüncü havalimanı; düzlük arazilerin bulunması nedeniyle Silivri'ye yapılacak.
Planda ayrıca; Silivri'ye dört üniversite ve iki büyük sağlık merkezi yapılması da öngörülüyor. Teknoloji parkı ve üniversite kurulması düşünülen Tuzla ise sanayi ve yerleşim alanı olarak planlanıyor. Metro hatları, Anadoluray ile Tuzla'ya ve Avrupa yakasında ise Silivri'ye kadar gidecek. İstanbul'un Bodrum'u da denen ve hafta sonları tatil merkezi olarak planlan Riva ve Şile'ye ise ayrıca teknoloji parkı ve üniversite yapılacağı görülüyor.

Kaynak: Hürriyet Emlak Dergisi nisan sayısı.


Geri Dön