07 / 05 / 2024

 Sipariş iptalinden kampanyalı mal satışına pek çok alanı kapsıyor! İşte yeni Perakende Kanunu!

 Sipariş iptalinden kampanyalı mal satışına pek çok alanı kapsıyor! İşte yeni Perakende Kanunu!

Perakende Ticaret Kanunu’nda değişiklik içereren düzenleme, üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler arasındaki ilişkileri yeniden tanımlıyor. Haksız ticari uygulama tanımını getiren değişiklik, sipariş iptalinden, kampanyalı mal ve hizmete, maliyet ve giderlere kadar geniş bir alanı kapsıyor.



Yapılacak değişiklikle üretici, tedarikçi ve perakende işletmeleri arasındaki ticari ilişkilere yönelik  taraflardan birinin diğerinin ticari faaliyetlerini büyük ölçüde bozan, makul karar alma yeteneğini azaltan veya normal şartlarda taraf olmayacağı bir ticari ilişkinin tarafı olmasına neden olan faaliyetleri, “haksız ticari uygulamalar” olarak adlandırılıyor.

HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALARA SON VERECEK

“Tedarik Zincirinde Haksız Ticari Uygulamalar” adı altında da yeni düzenleme getirilen kanunda, hangi faaliyetlerin haksız ticari uygulama olduğuna açıklık getiriliyor.

 Sipariş iptalinden kampanyalı mal satışına pek çok alanı kapsıyor! İşte yeni Perakende Kanunu!

Ekononim.com’da yer alan habere göre, kanun teklifinde kampanya maliyetini kampanyalı satış yapmak istemeyen tarafa yansıtmak, sözleşmedeki koşullar hariç, herhangi bir gerçek yada tüzel kişiden mal satın almak için zorlamak, üretim tarihinden başlayarak 30 gün içinde bozulan tarım ve gıda ürünlerine yönelik siparişleri, ürünün teslim tarihinden önceki 30 günde iptal etmek, ürün talebini doğrudan etkileyen bir hizmet vermediği halde mağaza açılışı veya tadilatı, banka ve kredi kartı katılım bedeli, ciro açığı ve başka adlar altında sözleşmede bulunmadığı halde prim ve bedel talep etmek, haksız ticari uygulamalar sınıfına sokuluyor.

AVM’LERE YÖNELİK DÜZENLEME DE VAR

Kanunda, alışveriş merkezlerinin ortak giderleri konusu yeniden tanımlanırken,  teklifte, ortak kullanım alanlarına yönelik elektrik, su, doğalgaz, yenileme niteliğinde olmayan bakım, onarım, güvenlik ve temizlik giderleri ve benzeri giderler, alışveriş merkezinde fiilen çalışan bordrolu yönetim personelinin göreviyle ilgili giderler de artık ortak gider kapsamına girecek.

 


Geri Dön