12 / 05 / 2024

Şişli’de 1+1 evin kirası 25 bin, Kasımpaşa’da 75 metrekarelik evin kirası 11 bin TL oldu! İstanbul'da kira krizi büyüyor

Şişli’de 1+1 evin kirası 25 bin, Kasımpaşa’da 75 metrekarelik evin kirası 11 bin TL oldu! İstanbul'da kira krizi büyüyor

Konut kiraları her geçen gün daha da artaren, dolarda yaşanan yükselişle de merkez ilçelerde 10 bin liradan ucuz ev bulmak gittikçe aha zor hale geldi. İşte ayrıntılar...



Şişli'deki bir emlakçıdan alınan bilgilere göre; 1 oda 1 salon bir dairenin kirası 25 bin TL. Emlakçı, fiyatın yüksek olmasının nedeninin, eşyalı olması olduğunu belirtti. 

Eşyalı olmayan benzer özelliklerdeki bir konutun kirasının 20 bin lira civarında olduğunu dile getiren emlakçı, binaların içinde asansör olup olmamasının bile fiyatları etkilediğine dikkat çekti. Bölgede iki yıl önce ise benzer bir evin kira bedeli 7 bin liraydı. 

Şişli’de 1+1 evin kirası 25 bin, Kasımpaşa’da 75 metrekarelik evin kirası 11 bin TL oldu! İstanbul da kira krizi büyüyor

Kasımpaşa'da ise 75 metrekare büyüklüğe sahip bir evin kira fiyatı 11 bin TL olarak belirlendi.

Evin satışında yardımcı olan emlakçı, işlerinin şu an sıfır noktasında olduğunu belirterek, "Faizler arttırıldı ve daire satışları tamamen durdu. Şu anda ne arayan ne de soran var" açıklamasında bulundu. 

Emlakçı hiç kimsenin evinden çıkamadığının altını çizerken, Kasımpaşa civarındaki ev fiyatları ile ilgili konuştu. Emlakçı, 2 yıl önce 2 bin liraya bile zor kiralanan evlerin fiyatlarının bugün itibarıyla 11 bin liraya yükseldiğini vurguladı.  

Şişli’de 1+1 evin kirası 25 bin, Kasımpaşa’da 75 metrekarelik evin kirası 11 bin TL oldu! İstanbul da kira krizi büyüyor

Emlakçılar, kira krizine neden olan iki unsurun olduğuna dikkat çekiyor. Bunlardan ilki yabancı sayısında yaşanan yükseliş. Bir emlakçı, konuya ilişkin açıklamasında, yurt dışından gelen ve oturma izni alan yabancı uyruklu vatandaşların Türk lirasının değer kaybından yararlanarak piyasadaki arz ve talep dengesiyle oynadıklarına dikkat çekti. 

Emlakçıların değindiği diğer bir konu da kira zamlarına yüzde 25 sınırlaması oldu. TBMM Genel Kurulu’nda konut kira artışlarının bir önceki kira yılına ait bedelin yüzde 25’ini aşmamasına ilişkin düzenleme geçtiğimiz yılın Haziran ayında kabul edildi. 

Bu zam sınırının konut sahipleri üzerinde ciddi sıkıntılar oluşturduğunu dile getiren emlakçı, "Ev sahibi iki sene önce yedi bin liraya kiraya verdiği daireyi bugünün şartlarında 25 bin liraya kiralayabilir ama kiracı o evden çıkmıyor çünkü neden çıksın?" şeklinde konuştu. 

Yüzde 25 zam sınırının ev sahiplerini olumsuz etkilediğini aktaran emlakçı, ancak kiracıları da çok zor durumda bıraktığının altını çizdi. 

Fahiş fiyat uygulayan fırsatçılara 11,2 milyon TL ceza!

Asgari ücrette pazarlık başlıyor: Kamuda 22 bin 853 TL, özelde 11 bin 500 TL gündemde! Çifte asgari ücret riski kapıda!

Borsada son tahminler: BIST 100 endeksi yıl sonunda 8 bin-8 bin 500 bandına yükselebilir!

Ege Yapı'dan İzmir'e 5 yeni proje! 6 milyar TL yatırımla 1.000 yeni konut geliyor! 


Geri Dön