Sismik izolatör her binaya uygulanabilir mi? Kaş yaparken göz çıkarmayın!
Sismik izolatör her binaya uygulanabilir mi sorusunun yanıtı pek çok kişinin de gündeminde yer alıyor. Doç. Dr. Barış Erdil Sismik izolatör ile ilgili merak edilenleri tek tek açıkladı...
UZMANLAR TARAFINDAN UYGULANMASI GEREKİYOR
Yaptığı açıklamada son günlerde oldukça konuşulan sismik izolatörün önemli bir teknoloji olduğuna değinen Doç. Dr. Erdil, bu gibi özel tekniklerin konuyu bilen uzmanlar tarafından uygulanması gerektiğini belirtti.
Doç. Dr. Erdil açıklamasında "İzolatör tasarımı, projelendirmesi, uygulanması, özellik gerektiren bir iş." diyerek, o nedenle herkesin bilgi sahibi olmadan bu işe yönelmesinin doğru bir şey olmadığını söyledi. Kaş yaparken göz çıkartmamak gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Erdil, Her binaya uygulanacak bir teknik olmadığını ve bunun sınırları olduğunu söyledi.
Açıklamasında "Sismik izolatörlerde bina basınç altında durmak zorunda. Siz yüksek katlı bina inşa ettiğinizde, depremde o binanız sallandığında, izolatörlerde çekme meydana geldiğinde bu kez de bu binada ön göremediğiniz dönmeler meydana gelir” diyen Doç. Dr. Erdil binalarda kullanılan izolatörlerin çalıştığının da ispatlanması gerektiğini söyledi.
Doç. Dr. Erdil açıklamasında “Düşünün, aracınızda 4 tekerlek var. Bunlardan bir tanesi çalışmadığı zaman arabanız dönmeye başlar. Bunların hepsinin çalıştığının da ispatlanması gerekir." diyerek, bu işi iyi bilen nitelikli insanlara danışarak bu işlerin yapılması gerektiğini söyledi. İnsanların sismik izolatör de yapmaya çalıştığını ve onun projesini de yapabileceğini zannettiğini söyleyen Doç. Dr. Erdil, sözlerini şu cümlelerle tamamladı: "Bunlar kolay işler değil. Aynı hataları yeniden yapmayalım. 50 senedir bu ülkede yönetmelik yazılıyor, bir şeyler de düzeltilmeye çalışılıyor. Ancak hala uygulamada aynı hataların yapıldığını görüyoruz. Denetimle ilgili sorunlarımız var. Herkes her işi yapmaya çalışıyor. Bu doğru bir durum değil. O nedenle bir uzmana danışmakta yarar var. Özellikli işlerde bir bilene danışmakta yarar var” dedi.,
Deprem bölgesine 405 bin afet konutu ve 83 bin köy evi inşa edilecek!
Ev sahipleri dikkat! Kiracılar artık bina risk raporu istiyor!
Bilirkişiler tek tek açıkladı: Deprem bölgesinde ağır hasar gören konut sayısı 507 bin!