28 / 04 / 2024

Sit alanları ranta açılıyor iddiası!

Sit alanları ranta açılıyor iddiası!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan kritik karar geldi. Bakanlık özel koruma alanlarının da dahil olduğu alanları enerji yatırımlarına açtı.



Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan kritik karar geldi. Bakanlık,  Kekova, Patara, Ihlara, Kelebekler Vadisi, Salda Gölü ve Pamukkale gibi özel koruma alanlarının dahil ülke genelindeki koruma bölgelerine  trafolar, enerji santralleri, baz istasyonları ve iskele gibi yapı ve tesislerin kurulmasına izin veren bir yönetmelik yayımladı.

Resmi Gazete'de yayımlanan ‘Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik' maddelerindeki düzenlemeye göre ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanları' tanımı daha çok yapılaşmaya izin verecek biçimde güncelleştirildi.

Sit alanları ranta açılıyor iddiası!

Yapılaşmaya izin verildi

Milliyet Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre, nitelikli doğal koruma alanlarında daha önce kesinlikle yasak olan güneş enerji (GES), hidroelektrik (HES) ve rüzgâr (RES) santralleri kurulabilecek. Elektrik iletim tesis ve hatları, trafolar, temiz ve atık su hatları, haberleşme servisleri ile açık otoparkların yapılmasına izin verilecek. Öte yandan coğrafi yapısı gereği başka güzergâhtan geçirilmesi ‘kamu menfaatiyle' bağdaşmayan enerji iletim hatları da bu bölgelerde geçirilebilecek. Söz konusu alanlara tarımsal sera ve spor alanları da inşa edilebilecek.


Geri Dön