23 / 12 / 2024

Site sakinlerinin hakları nelerdir?

Site sakinlerinin hakları nelerdir?

Apartman ve konut sitelerinde ikamet eden sakinlerin sahip olduğu hak ve sorumlulukları Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor. Buna göre site sakinlerinin hakları nelerdir? İşte yanıtı...



Site sakinlerinin hakları nelerdir?

Apartman ve konut sitelerinde ikamet eden sakinlerin sahip olduğu hak ve sorumlulukları Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanuna göre öncelikle yönetim planının değiştirilmesi için bütün kat maliklerinin beşte dördünün oyu şartı aranıyor. 


Kat maliklerinin 33 üncü maddeye göre mahkemeye başvurma hakları saklı bulunuyor. Yönetim planı ve bunda yapılan değişiklikler, bütün kat malikleriyle onların külli ve cüzi haleflerini ve yönetici ve denetçileri bağlıyor.


Konut sitelerinde kurullar, en geç iki yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim plânlarında gösterilen zamanlarda, böyle bir zaman gösterilmemişse, ikinci takvim yılının ilk ayı içinde toplanıyor. 


Ayrıca önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartiyle, kat malikleri kurulu her zaman toplanabiliyor.


Alınacak kararlarda veya yönetici ile denetçi seçimlerinde her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahip oluyor. Anagayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat maliki ise, her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına 

sahip oluyor.


Bilindiği üzere apartman ve konut siteleri kat malikleri kurulu tarafından, sözleşme, yönetim planı ve kanun hükümleri uyarınca verilecek kararlara göre yönetiliyor.


Bütün kat malikleriyle külli ve cüzi halefleri, yönetici ve denetçiler, kat malikleri kurulunun kararlarına uymakla yükümlü oluyor.


Peki site yönetimi görevini yapmazsa..

Site yönetiminde bulunan yöneticinin veya yönetim kurulunun sahip olduğu görev ve sorumlulukları yerine getirmemesi durumunda yönetim denetçiye şikayet ediliyor.


Denetçinin kendisini uyarması ve gözlemlemesi sonucunda, yönetici ile ilgili aynı sorun devam ediyorsa, yönetim Sulh Hukuk Mahkemesine şikayet edilebilir.



Apartman ve site yönetim kanunu!


Geri Dön