23 / 12 / 2024

site sakinlerinin hakları nelerdir

site sakinlerinin hakları nelerdir

Apartman ve konut sitelerinde ikamet eden sakinlerin sahip olduğu hak ve sorumlulukları Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor. Buna göre site sakinlerinin hakları nelerdir? İşte yanıtı...

Bakanlık mahkeme kararlarını tanımadı, rezerv alan ilan edilen Üsküdar 29 Mayıs Sitesi'nin elektrik sayaçları söküldü!

Türkiye Diyanet Vakfı’na ait olan ve Üsküdar Küçüksu'da yer alan 29 Mayıs Sitesi’nde kentsel dönüşüm gerekçesiyle riskli olmamasına rağmen tahliyeye zorlanan site sakinlerinin şimdi de elektrik sayaçları söküldü.

Konut sitelerinde genel kurul dönemi başladı: Aidatlar neye göre belirlenecek?

Konut siteleri için aidatların belirleneceği genel kurul dönemi gelirken, site sakinlerinin daha sonradan söz konusu konu ile ilgili olarak  mağduriyet yaşamaması için bu toplantılara katılması önem taşıyor.

Site aidatı nasıl belirlenir? Aidata itiraz etmek mümkün mü? Yasal yollar neler?

Fahiş kiralar ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirmişti şimdi de yüksek aidatlar kat malikleriyle site yönetimlerini karşı karşıya getrdi. Site yönetimleri aidat miktarına kafalarına göre belirleyebilir mi? Kat maliklerinin hakları neler?

Konut sitelerinde aidat krizi! Yüzde 200 zam vatandaşı şok etti! Fahiş aidat artışına karşı haklarınız neler?

Site aidatlarına yapılan yüzde 200’lere varan zam oranları apartman sakinlerinin tepkilerine yol açıyor. Bazı site sakinleri fahiş zamları protesto etmek için eylemler yaparken, bazıları da bu artışlardan kaçınmanın yollarını arıyor.

Yüksek aidat mağduru olmamak için neler yapılmalı? 

Sitelerde yüksek aidatlar site sakinlerinin en büyük problemlerinden biri. Peki, sitelerde yüksek aidat ile karşılaşılmaması için neler yapılabilir? İşte detaylar...

Tuzla’da lüks sitenin yönetimine 'Asgari ücret cezası' tepkisi!

Tuzla’da yer alan 250 konutluk lüks bir sitede, inşaat firması geçici olarak site yönetimini üstlendi. İddialara göre, son 3 aydır yönetimin yapmış olduğu bazı uygulamalar ve cezalar site sakinlerinin tepkisine neden oldu. 

İstanbul'da aidatlar cep yakıyor!

İstanbul’da site sakinlerinin ödediği aidatlar cep yakıyor. Aidat ücretleri geçtiğimiz yıla göre yüzde 12 arttı. Bazı konut projelerinde aidatlar 3 bin 500 TL'lere kadar çıkıyor. 

Kira gibi aidat ödüyoruz!

İstanbul’da site sakinlerinin ödediği aidatlar kira fiyatlarına ulaştı. Markalı konut projelerinde 100 metrekarelik daireler için ödenen ortalama aylık aidat bedeli 400-450 TL olurken, en yüksek aidat 3 bin 500 liraya ulaştı.

Site bahçeleri kiraya verilebilir mi? 

Bazı site yöneticileri, sitelerin bahçesinin bir bölümünü kiraya verebiliyor. Peki, bu durumda bu işleme karşı site sakinlerinin hakları neler? Takvim Gazetesi'nden Feride Hilal İmal bugünkü köşe yazısında bu sorunun cevabını kaleme aldı.

Koronavirüs sitelerde aidat ödemelerini etkiledi mi?

Mart-Haziran döneminde site aidatlarının ödenme performansı önceki dönemlere göre yüzde 40 oranında azaldı. Koronavirüs sonrası site sakinlerinin beklentileri de arttı...

12 maddede site yöneticisinin hakları!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "site yöneticisinin hakları" konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

Sarıyer Basın Yayın Kooperatifi sitesinden imar parası açıklaması!

İstanbul Sarıyer'de  bulunan Basın Yayın Kooperatifi sitesinde, site sakinlerinin imar  barışı için ödedikleri paraların bir kısmının nerede kullanıldığı belirtmemesi üzerine site sakinleri tarafından yönetime uyarı yapılmıştı. Konuya ilişkin kooperatiften açıklama geldi...

Sarıyer Basın Yayın Kooperatifi sitesinde 4 milyon TL'lik vurgun iddiası!

İstanbul Sarıyer'de  bulunan Basın Yayın Kooperatifi sitesinde, site sakinlerinin imar  barışı için ödedikleri paraların bir kısmının nerede kullanıldığı hakkında bilgilendirilmemeleri tartışmalara neden oldu...

site sakinlerinin hakları nelerdir Haberi

site sakinlerinin hakları nelerdir

Site sakinlerinin hakları nelerdir?

Apartman ve konut sitelerinde ikamet eden sakinlerin sahip olduğu hak ve sorumlulukları Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanuna göre öncelikle yönetim planının değiştirilmesi için bütün kat maliklerinin beşte dördünün oyu şartı aranıyor. 


Kat maliklerinin 33 üncü maddeye göre mahkemeye başvurma hakları saklı bulunuyor. Yönetim planı ve bunda yapılan değişiklikler, bütün kat malikleriyle onların külli ve cüzi haleflerini ve yönetici ve denetçileri bağlıyor.


Konut sitelerinde kurullar, en geç iki yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim plânlarında gösterilen zamanlarda, böyle bir zaman gösterilmemişse, ikinci takvim yılının ilk ayı içinde toplanıyor. 


Ayrıca önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak...