27 / 04 / 2024

Site yönetimlerinde kurullar ve komisyonlar!

Site yönetimlerinde kurullar ve komisyonlar!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez ' site yönetimlerinde kurullar ve komisyonlar ' konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...



Sitelerin sahibi malik veya malikler değil malikler birliğidir. Dolayısı ile de siteleri malikler birliği yönetir.

Yönetim işlerinde ,malikler birliği kurullarla ortaya çıkar. Temel kurul, Kat Malikler Kuruludur. Ancak bağımsız bölüm sayısı ve anagayrimenkulün ortak alan büyüklüğü ile ortak  tesislerinin çeşitliliği yönetim ve hizmet işlerine detaylı ilgi gerektirebilir. Bu sebeple, özellikle yönetim planı üzerinden kat malikleri,  temsil- yönetim-denetim-uzlaşma işleri için yetkilerini bazı kurullarla bırakabilir ve bu kurullara seçim ile yetkilendirdiği kişileri atar ve hizmeti takip eder.


 Bu kurullar, yönetim planında  temsilciler kurulu,yönetim kurulu,denetim kurulu,uzlaşma kurulu vb. olarak tanımlanmış olmalıdır. Yönetim işlerinde, yönetim planında tanımlanmamış bir kuruldan bahsedilemez.


Temsilciler Kurulu;  belli bir blok, parsel veya ada ve nihayetinde site için yönetim, denetim ve uzlaşma işlerini malikler adına takip edecek, yönetim planında belirtilen usullerle seçilmiş kişilerden oluşur. Genellikle temsilciler, kat malikleri arasından seçilir, seçilmelidir. Bu kurul, sitenin tek karar merciidir. İrade ise yine kat malikleri birliğindedir.


Yönetim Kurulu; temsilciler kurulunca, yönetim planında aksi bir madde yoksa malikler arasından veya dışarıdan seçimle atanan ve temsilciler kurulunun aldığı kararların icrasından sorumlu ve yetkili olarak temsilciler kurulu adına sitenin yönetim işlerini yürüten kişilerden oluşur..


Denetim Kurulu; temsilciler kurulunca, yönetim planında aksine madde olsa bile, -yönetim planında böyle bir kuruldan bahsediliyorsa-, yalnızca malikler arasından seçilen ve yönetimi temsilciler kurulu adına denetleyen ve raporunu temsilciler kuruluna yönetim planı esaslarında sunan kişilerden oluşur.


Uzlaşma Kurulu; yönetim planında belirtilmişse, hakimin müdahalesi veya mahkemeye başvuru öncesinde  malikler, deneticiler,yöneticiler arasındaki sorunlarda uzlaşma sağlamaya çalışan bunun dışında yetkisi olmayan, temsilciler tarafından seçimle atanmış genellikle belli yaştaki ve malikler arasında kendisinin kararlarına saygı duyulan kişilerden oluşur.


Bunların dışında, rutin olmayan bazı işlerin takibi için komisyonlar oluşturulabilir, komisyonların oluşumu yönetim planı gereklerinden değildir veya böyle bir konunun yönetim planında geçmesine gerek yoktur. Bu komisyonları temsilciler kurulu seçimle atar ve komisyona konu iş tamamlanınca komisyon dağılır.


www.konutsitesiyonetimi.com   


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni



3 maddede sitelerde ortak kullanım alanlarının belirlenmesi!


Geri Dön