02 / 05 / 2024

Site yönetimlerinde sık rastlanan 8 uyuşmazlık!

Site yönetimlerinde sık rastlanan 8 uyuşmazlık!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "Site yönetimlerinde sık rastlanan uyuşmazlıklar" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...




Site yönetimlerinin temel mevzuatı, kanunlara muhalif olmayacak şekilde, tam da site yönetim disiplinlerine ve yaşam kültürüne uygun  hazırlanmış bir yönetim planıdır. Bu yönetim planı ne kadar netse ve uyuşmazlıkları tahmin  edip de bu konuları ortadan kaldıracak özel detaylarda hazırlanmışsa, o sitede uyuşmazlık, dava açma, hakimin müdahalesini talep etme, mahkemeye gitme gibi süreçler çok az yaşanır.

Buna rağmen, olası uyuşmazlıkların başlıcaları aşağıda olduğu gibidir. Bu olasılıklar Hukuk Mahkemelerinin görevine giren davalardır. Bunun dışındaki çoğu dava site yönetimiyle pek de ilgili olmayacak ve diğer mahkemelerin de görevine girebilir.

Daha sonraki yazılarımızda aşağıdaki uyuşmazlıkların hukuki-mali-idari-sosyal detaylarını ele alacağız.

1.    KURUL KARARLARINA İTİRAZ DAVALARI
2.    YÖNETİM GİDERLERİNİN TAHSİLİ DAVALARI
3.    ARSA PAYININ DÜZELTİLMESİ DAVALARI
4.    YÖNETİM PLANININ DEĞİŞTİRİLMESİ DAVALARI
5.    YÖNETİCİ ATANMASI DAVALARI
6.    MÜLKİYETİN DEVRİ DAVALARI
7.    ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVALARI
8.    ORTAK YERLERE MÜDAHALENİN ÖNLENMESİ DAVALARI

Bu uyuşmazlıklardan uzak durabilmek için- ki bu davalar site yönetiminin itibarını ve komşuluk kültürünü çok sert şekilde zedeler- aşağıdaki tanım çerçevesinde tasarlanmış ve sınırlanmış site yönetimi çabası tavsiye edilir.

Site yönetimi; 634 sayılı kat mülkiyeti kanunu ve bu kanuna endeksli olarak hazırlanmış Yönetim Planı / bu kanunun atıf yaptığı diğer kanun ve yönetmelikler çerçevesinde atanmış veya seçilmiş , Yönetici/Yönetim Kurulları-Denetici/Denetim Kurulları,Kat Malikleri Genel Kurulları vb. Organlar üzerinden tanımlı alanlarda, hukuki-mali-idari-sosyal boyutlu bir yapıda, personel-malzeme-eğitim-prosedür dörtgeninde; güvenlik-temizlik-teknik –idari işlerden oluşan dört temel hizmeti sakinler memnuniyeti ve emlak değerini artırıcı vizyon üzerinden idari ve saha hizmetlerini tahmini bütçe yaklaşımı ile hakimin müdahalesine açık, gerçekleştirme sürecidir.

Tüm site yönetimlerinin temel vizyonu (amacı), sürdürülebilir emlak değeri ve sakinler memnuniyeti sağlamaktır. Bu vizyonun misyonu (icraatı) ise ancak, hukuki-mali-idari-sosyal yapısallık sağlamlığında, personel-malzeme-eğitim-prosedür dörtgeninde bir idari organizasyonla daha güvenli, daha temiz, daha bakımlı bir yaşam alanı oluşturmaktır.

Bu misyon da ancak (kim-nerde-neyi-kiminle-nasıl-ne zaman yapacak) detayda site çalışma kılavuzları ve yönetimi yalnızca mali olarak değil, mevzuata (hukuki-mali-idari-sosyal) detaylarda denetleyebilecek kurulların varlığı ve çabası ile mümkündür.

Nihat Dönmez- Site Yönetimleri Danışmanı       


www.konusitesiyonetimi.com 
 

18 maddede kat mülkiyetinde arsa payı kavramı!


Geri Dön