06 / 05 / 2024

Sitelerde kayıt sistemi neden önemli?

Sitelerde kayıt sistemi neden önemli?

Profesyonel Site Yöneticisi Zeynal Fırat, Türkiye'nin ilk ve tek emlak haberleri sitesi Emlakkulisi.com okurları için "sitelerde kayıt sistemi" konulu yazı yazdı. İşte yazının detayları..



Günümüzde komşuluk ilişkilerinin nerdeyse bittiği kimsenin kimseyi tanımadığı, sadece barınma amacı ile kullandığımız evlerimizin bulunduğu sitelerde ki kayıt sistemi neden önemli? 


Özellikle çok bloklu, yüksek katlı ve daire sayısının yüzlerle ifade edildiği sitelerde kayıt sistemi önemlidir. Gerçi tüm sitelerde ve apartmanlarda olması gereken budur. 

 


İlk olarak site yönetiminin tüm kat maliklerinin bilgilerini düzenli ve güncel olarak bilmesi gerekiyor eğer eksik bilgi veya hiçbir veriye sahip değilseniz bulunduğunuz yerin tapu müdürlüklerinden yönetimin vereceği bir dilekçe ile kat maliklerini ve arsa payı oranlarını gösterir bir özet tablo temin edebilirsiniz. Bu yolla sadece mülk sahiplerinin bilgilerine ulaşabilirsiniz ama gerçek oturan yani asıl site sakinlerinin bilgilerini de mülk sahiplerinin ki kadar önemlidir çünkü her tapu sahibi sitede oturmak zorunda değil evine aile bireylerine (çocuğuna, annesine, babası, kardeşine) veya kiraya vermiş olabilir. Burada iş, ev sahibi veya site yönetimine düşüyor öncelikle ev sahibinin sitede ikamet edecek kişi veya kişilerin yönetime giderek kayıt yaptırmasını ve yönetimi de bu konuda haberdar daha sonra yönetim devreye girerek siteye taşınmadan veya taşınma esnasında asıl oturacak kişiler için bir form oluşturup bu formu doldurmalarını istemelidirler. Bu formu ev sahibinin de oturmasa dahi doldurması önemli. Bu formda ev sahibi olup da sitede oturmuyor ise adres ve telefon bilgileri kendisine ulaşılamadığında başka biri aranması için ayrı bir telefon numarası aynı zamanda sitede oturmadığını da belirten bir bölüm düzenlenebilir. Sitede ikamet edenler için oturduğu daire blok numarası oturan tüm kişilerin ad ve soyadları, telefon numaraları, kendilerine ait belgeleri  (kimlik, ehliyet, yabancı uyruklu ise pasaport fotokopileri gibi), ev sahibi ise tapu fotokopisi, kiracı ise kira kontratının fotokopisi aracı var ise araç plakası ve ruhsat fotokopisi acil durumlarda ulaşılabilecek kişilerin isimleri ve telefon numaraları, evcil hayvan besliyorlar ise bunlarla ilgili bilgi ve belgeler ve en önemlisi tüm sitede oturanların ikametgah belgesinin olması, yabancı uyrukluların ise oturum teskeresini alması ya da başvuruda bulunması gerekiyor ve tüm bu sistem kayıt formu ile alınan belgelerin ait olduğu daire ile ilgili site yönetimi tarafından bir dosya oluşturularak saklanması gerekli. 


Peki bu formlar neden önemli? 


1.    Kat maliklerine site ile ilgili tebligatların doğru bir şekilde ulaştırılması.


2.    Kat maliki evini kiraya vermiş ise yönetimin kiracısı ile ilgili problemleri kat maliklerine bildirmesi veya kiracı evi terk ediyor ise bununla ilgili kat malikine bilgi vermesi çünkü bu konuda kat malikleri çok sıkıntı yaşıyor kiracısının taşındığını birkaç ay sonra öğrenenler de yok değil.


3.    Site sakinlerinin de evlerinde yokken dairesi ile ilgili bir sorun yaşandığında (elektrik, su, doğalgaz kaçağı, kapısı açık kalmış veya anahtarını kapının üstünde unutmuş vs. gibi) bu gibi durumlarda yönetim müdahale eder ve site sakinlerine bildirir.


4.    Site sakininin aracı var ise bununla ilgili problem olmuş ise örneğin:  kapısı açık kalmış, farları açık kalmış olabilir, başka bir araç tarafından aracına hasar verilmiş ya da sitede oluşan bir sebepten dolayı aracının kaldırılması istenebilir. 


5.    Resmi kurum ve kuruluşlara bilgi verilmesi. Bu daha çok emniyet teşkilatı, icra müdürlükleri ve vergi dairelerine yardımcı olur. Güncel bilgileri ve bir önceki mülk sahibi veya kiracı ile ilgili bilgilerde saklandığında geçmişe dönük incelemelerde de faydası olur.


6.    İkametgah ve yabancılar için oturum teskeresinin istenmesi. Bunun da site için çok faydası vardır.
Sonuç olarak kayıt sisteminin oluşturulması hem site yönetiminin işini kolaylaştırır hem de kat malikinin yada sitede ikamet edenlerin daha güvenli ve huzurlu bir ortamda yaşamasını sağlar yani herkesin yararınadır. 

 


Sitelerdeki havuzları ne kadar kullanıyoruz?


 


Geri Dön