29 / 11 / 2024

'Siyasetçilerin hiçbirini tanımıyorum'

'Siyasetçilerin hiçbirini tanımıyorum'

İşlerinin önüne sürekli engel çıkarıldığını savunan Taşyapı'nın patronu Emrullah Turanlı, "Partiler arkamızda bir şey arıyor, nedir bilmem" dedi... "Siyasilerin hiçbirini tanımam" diye devam eden Turanlı, bir tane bile siyasetçi ile ne irtibatı, ne de dos




10 yılda 30 otel inşa edecek İstanbul'da birbiri ardına inşa ettiği lüks konut projeleri ile son yıllarda yıldızı parlayan Taşyapı, ruhsat almada yaşadığı zorluklardan şikâyetçi. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, sürekli engellendiğini savunarak, "Türkiye'de iş bozma merakı var" yorumunu yaptı. Son olarak Kadıköy Selamiçeşme'de Milli Emlak'a ait, üzerinde meteoroloji binalarının bulunduğu 44 dönümlük arsaya yüzde 60'lık gelir payı ile en yüksek teklifi vererek 600 konutluk proje yapmaya hak kazanan fakat ilçe belediyesi ile ruhsat yüzünden mahkemelik olan Taşyapı'nın patronu, "Başarılı olmanın faturası var" diyor...


* Kadıköy'deki 44 katlı projenin durdurulması için açılan dava sürerken belediye ruhsatı verdi. Son durum nedir?
2004'te Milli Emlak'a ait 44 dönümlük arsanın kamu binası ve kat otoparkı olan imarı değiştirildi; yüzde 40'ı konut, yüzde 60'ı yeşil ve sosyal kültürel alan oldu. Üzerindeki meteoroloji binalarının devletin gösterdiği yere yapılması ve en yüksek gelirin önerilmesi şartları ile yapılan ihaleyi yüzde 60 pay vererek kazandık. Ancak belediye kat otoparkı ve kamu binası imarı olan eski planda yeşil alan olduğunu savunarak yeniliği kabul etmedi; ruhsatımızı 2 yıl vermedi. İnşaata başlayamayınca da Maliye bizi sıkıştırmaya başladı. İş yargıya da intikal etti ancak ruhsatı aldık. İnşaat başladı. Geçenlerde Belediye Başkanı arayarak yeniden 'durdurun' dedi. Biz de biraz yavaşladık fakat havalar açınca devam edeceğiz.


400 MİLYON DOLAR GELİR
* Mahkeme aleyhinize sonuçlanırsa ne olacak?
Ben usulsüz bir şey yapmıyorum ki. Devlet projemden 400 milyon dolara yakın gelir elde edecek. Arazi de benim değil. Şartları belirlemişler; ben de ona göre proje sundum. İhale şartlarına göre yapılacak 100 bin metrekare kadar inşaatın 60 bin metrekaresini, yani yüzde 60'ını devlete veriyoruz. Ayrıca Cevizli'de de devlete meteoroloji binaları inşa ettik. Yine de mahkemeden yürütmeyi durdurma çıkarsa biz de dururuz.


'DEVLETE KÜS KALINMAZ'
* 44 katlı yapının bölge için çok yüksek olması da bir eleştiri konusu...
O açıdan asla sıkıntı yok. Yükseklik serbest bir bölgede çalışıyoruz. 44 bin metrekarelik toplam alandan yeşil alan çıkınca 20 bin metrekare kalıyor. Biz binaları yalnız 2 bin 400 metrekareye oturuyoruz. Belediye Başkanı'na sorulsa hata yaptığını söyler.


* Neden engelleniyorsunuz?
Sebep ne? Siyasilerin hiçbirini tanımam. Ne sağ siyaset yapanları ne de sol siyaset yapanları... Hiçbiri ile uzaktan yakından ilgim, irtibatım, bağım yok. Bir kişiyle bile arkadaşlığım yok. Ne bir parti ile üyeliğim ne bir bağım ne de oyumla ilgili açık bir ifadem var. Türkiye'deki partilerin hiçbirinin başkanını, onun yardımcısını ya da milletvekilini tanımam. Yatırım yapmak için de devletin kapısını çalmak zorundasın. Devlete küs olma şansım yok ama boynum bükük, kırgınım. 16 bin kişinin istihdamında rol oynuyorum, bu yetmez. Bedel ödemem lazım. Her işine bir kulp bulacaklar.



 Taşyapı olarak gelecek dönem için konuta ne kadar yatırım yapacaksınız? Projeleriniz neler?
20 bin konutluk hazır bir portföyümüz var. Şu anda da 6 bine yakın konutumuzun inşaatı devam ediyor. Bunların tamamına yakını 2008'de bitecek ve yenileri başlayacak. Bunlardan biri Selamiçeşme'deki 600 konutluk proje. Metrekare fiyatları 6 bin-10 bin dolar arasında olacak. Şişli'de bin 500 ve yine Anadolu yakasında bin 600 konutluk iki proje daha var. Seyrantepe'deki proje ise modüler sistemle inşa edilecek. Bin 500 modül daire olacak. Yani isteğe göre sayı artıp azalacak. Buna ek olarak 2008 yılında 4 bin kadar konutun inşasına başlayacağız. Bütün bu projelerin gerçekleştirilmesi için öngördüğümüz yatırım tutarı da toplamda 700 milyon dolar seviyesinde. Seyrantepe'de 50 kat, Şişli'de 77 kata kadar çıkmayı planlıyoruz. Şişli'deki projenin yüksekliği ise 300 metreyi bulacak.


"1999 depremi öncesinde zemin etüdlerinin yanlış ölçümlere dayandırılarak yapıldığını anlatan Turanlı, deprem öncesi konutların yıkılması gerektiğini anlattı. Turanlı, "Yüksek binalar da depremde güvenlidir" diyerek şöyle devam etti: "Japonya'daki teknoloji ile çalışıyoruz. Türkiye'de artık her türlü teknoloji ve güvenlik önlemi kullanılıyor. Bırakın teknolojiyi... Deprem öncesi 30 kilo demir kullanılan binada şu anda 150 kilo kullanılıyor. O zaman metrekareye ortalama 30 santim beton diyordu etüdler, şimdi 80 diyor. Başka bir şey demeye gerek var mı? Eski binalar yıkılmalı. İstanbul'da deprem olursa perişan olacağız."


"ENERJİDE hedefimiz 7 yılda 4 milyar dolarlık yatırım. Kars, Erzincan, Tokat, Hatay, Amasya'da toplam 750 megavatlık hidroelektrik santralleri açacağız. Bunlar 1 milyar dolara mal olacak. 3 proje başladı. 2 yıl sonra üretime geçecek. Tekirdağ Saray'da 350, Balıkesir'de bin megavatlık olmak üzere toplam 1.5 milyar dolarlık kömür santrali yapacağız. Saray'ın lisansı alındı. 2009'da üretime geçecek. Balıkesir ve Çanakkale'de rüzgâra yatırım yapacağız. 700 megavat gücünde 1 milyar dolarlık santraller kuracağız. Lisanslar için başvurduk."


"2008'DE Şişli, Seyrantepe, Kadıköy'de 4 bin konutun inşasına başlayacağız. Bunlar için 700 milyon dolarlık yatırım öngörüyoruz. Ancak ben metrekaresi 2 bin 500 dolardan ucuz konut yapmam. Orta kesime yapabileceğim en ucuz konut bu. Maksimum yüzde 5 kârla çalışıyorum. Eğer konuttan yılda yüzde 5 para kazanırsam 9 takla atarım."


"İSTANBUL'DAKİ 5 projemizde alışveriş merkezi var. Toplam 1 milyar dolarlık yatırım yapıyoruz. Şişli, Seyrantepe ve Mecidiyeköy bunların arasında. Mecidiyeköy'deki minumum 700 milyon dolara yabancıya satacağız. Görüşmeler sürüyor. Avusturya'dan, Almanya'dan, Dubai'den talipler var. İşletme için de yabancı firmalar ile görüşüyoruz."


"İSTANBUL'DA Moda ve Harem'de, bir de Ankara'da oteller açmayı planlıyoruz. 3'üne 600 milyon dolar yatıracağız. Toplam bin 300 oda ve yaklaşık 2 bin 600 yatak kapasitesine ulaşacağız. Birkaç marka ile görüşüyoruz. En az iki yabancı markadan franchise alıp otel zinciri olacağız. Hedef 10 yılda yarısından çoğu yurtdışında olmak üzere 30 otel açmak. Avrupa ülkelerinde, Türk Cumhuriyetlerinde ve Arap yarımadasında zincirler açacağız. Toplamda 3 milyar dolarlık yatırım öngörüyoruz."
MENEKŞE ATASELİM


Geri Dön