27 / 04 / 2024

SODEV’den yeni rapor: ‘Orta sınıf yoksullaştı, kahvaltı ve kırmızı et tüketimi azaldı’

SODEV’den yeni rapor: ‘Orta sınıf yoksullaştı, kahvaltı ve kırmızı et tüketimi azaldı’

SODEV’in yayımladığı raporda, ekonomik kriz ve enflasyon yüzünden, ‘orta sınıf’ın yoksullaştığı belirtildi. Araştırmaya katılan kişiler sadece temel ihtiyaçlarını giderebildiğini ifade ederken, yüzde 56’sı ise kahvaltı yapmadığını kaydetti.



T24’ün haberine göre, Sosyal Demokrasi Vakfı’nın (SODEV) dün online olarak paylaştığı rapor, orta ve üst sosyoekonomik statü grubunun giderek yoksullaştığını gösterdi. Vakfın “Orta ve Üst Sosyoekonomik Statü Grubunun Yoksullaşması” raporu kapsamında, son 20 senede sosyal geçişi ortadan kaldırarak orta ve üst sınıfı, sadece temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek hale getirdi.

SODEV Başkanı Rasim Şişman, Türk halkının son 20 senede yoksullaştığını ifade etti.

Orta gelir grubunun olmadığı ortamda sosyal adaletin, refahın olmayacağının da vurgulayan Şişman, rapor ile beraber çıkan en geniş sonucun orta ve üst sınıfın yoksullaşmasının artmasıyla sadece temel ihtiyaçlarını karşılama durumuna geldiğini söyledi.

SODEV’den yeni rapor: ‘Orta sınıf yoksullaştı, kahvaltı ve kırmızı et tüketimi azaldı’

TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ SORUNU EKONOMİ

Orta ve üst gelir grubundaki kişilerle yapılan araştırmadan ön plana çıkan bulgular şu şekilde:

• Türkiye’nin başlıca problemi sorusuna katılan yurttaşların yüzde 48,8’i ekonomi olarak yanıtladı. Araştırmaya katılan yurttaşların yüzde 10,1’i enflasyon derken yüzde 8’i adalet olduğunu ifade etti.

• Mutluluk düzeyi verilerinde de araştırmaya katılan yurttaşların yüzde 72,3’ü azaldı ve çok azaldı dedi. Yaş skalası arttıkça bu oranın artması ise gözlerden kaçmadı. 65 yaş ve üzeri katılımcılarda bu oran 81,5 seviyesine kadar çıktı.

• “Araştırmanın orta ve üst gelir grubu ile gerçekleştirilmesine karşın hangi gelir grubunda hissediyorsunuz” sorusuna yüzde 60,9’u düşük ve çok düşük şeklinde yanıt verdi.

İşte diğer bulgular...


Geri Dön