13 / 05 / 2024

Sofa Otel Halep'te açılacak

Sofa Otel Halep'te açılacak

Ali Güreli İstanbul'da başlattığı Sofa şehir oteli yatırımlarını Halep'e yaymaya hazırlanıyor



1990 yılında The Marmara'nın devriyle biraz da zorunlu olarak öğrenen Ali Güreli İstanbul'da başlattığı Sofa ile şehir otelciliğinde yurtdışı büyüme planları yapıyor. Suriye'nin Sabancısı olarak anılan Şam Holding'le görüşen Güreli, Halep'te eskiden Osmanlı ordusunun kışla diye kullandığı binaları otele dönüştürecek proje için hazırlık yapıyor. Suriye'nin kapalı ekonomisi nedeniyle bu projede yatırımcılıktan çok işletmeciliğe yoğunlaşan Güreli, "Halep'teki otelin yatırımı şu an başladı. Ardından Beyrut ve as'ta da otel projeleri gerçekleştirmek istiyoruz. Projeye göre, yer kaçırılmayacak kadar iyiyse yatırımcı da olabiliriz" diyor.
 
Şam Holding'in ana iş kolu petrol ve telekomünikasyon. Ama turizm yatırımları da var. 'Bu anlaşma nasıl oldu?' sorusuna Güreli'nin cevabı şu oluyor: "Bu gibi bağlantılar genellikle yatırımcıların bizde konaklaması sonucunda oluyor. Bizim oteli beğenip 'Bunu başka bir yere taşıyalım mı?' diye teklif ediyorlar. Şam Grup şu an 1.5 milyon metrekarelik bir gayrimenkul geliştirme projesi içinde. Bu anlaşma gerçekleşirse bir anda kendimizi Suriye'de birkaç otel içinde bulabiliriz."
 
Kazara patron
Babası gibi mimar olmak isteyen Ali Güreli ODTÜ Mimarlık için 1'inci yedekti. Asıl listedeki
herkes kayıt yaptırınca Güreli patron oldu. Okulda bana 'Maketçi Ali' derlerdi.Okulun ilk yılında mimarlık hocalarından 'Gel buraya transfer ol' teklifi aldığının altını çizen Güreli, "Ama geçmedim. Şimdi de içimde ukde değil. 3'üncü sınıfta işletmenin önemini anladım ve geleceğin mesleği bu dedim. Kendime yakın bulmaya başladım" diye konuştu.

BEYOĞLU İÇİN GÖRÜŞÜYOR
Sofa'nın yurtdışı açılımı oldukça agresif. Güreli, İstanbul'da da yeni otel projeleri için hazırlık yapıyor. Hatta Beyoğlu'nda 6 bin metrekarelik bir proje için görüşmelere başlamış bile. Ama Suriye'de birkaç otel içinde bulabiliriz."
 
Ali Güreli tam bir maket ustası. Üniversite'de okuduğu yıllarda ODTÜ Mimarlığa gösterdiği ilgi sonucunda bir maketçide yarım zamanlı çalışmaya başlayan Güreli işi öyle geliştirmiş ki o sırada mimaride okuyan çok yakın arkadaşlarının bitirme maketlerini bile yapmaya başlamış. Dostlarından para almadığını ama yarı zamanlı işten iyi para kazandığını hatırlayan Güreli, "Artık benim yaptığım maketleri ODTÜ'nün hocaları bile tanıyordu. Benim adım 'Maketçi Ali'ye çıkmıştı"diyor. Okulun ilk yılında mimarlık hocalarından 'Gel buraya transfer ol' teklifi aldığının altını çizen Güreli, "Ama geçmedim. Şimdi de içimde ukde değil. 3'üncü sınıfta işletmenin önemini anladım ve geleceğin mesleği bu dedim. Kendime yakın bulmaya başladım" diye konuştu.

İflastan sonra asla çekle çalışmayan patron
Paris'ten dönünce mimar olan abisi ve eniştesinin inşaat şirketine ortak olan Ali Güreli o yıllarda ortaklarıyla devlet taahhütlerine giriyordu. Anne ve babalarının mal varlıklarını teminat göstererek teminat mektubu aldığı ihalelere giren ortaklar, 24 Ocak kararlarıyla birlikte battı. Anne ve babasının o dönemlerde 5-6 evinin bu iflasla birlikte elden gittiğini dile getiren Ali Güreli "Çok üzüntülü 1-2 sene geçti. Ailede varlığın yarısı gitti. Ama sonra toparladık" diyor. Bu olayın 3 ortak için çok ciddi bir hayat dersi olduğunun altını çizen Güreli bu dersi şöyle anlatıyor:" O günden beri bir iş yaparken 1 değil 3 kere düşünürüm. 1983 yılından bu yana hayatımda ya 1 ya da 2 kere daha çek yazdım. Şimdi herkese 'Biz çek ve senetle iş yapmıyoruz, isterseniz bizimle çalışın, istemezseniz çalışmayın' diyorum." Bu deneyimin ardından yeni iş kurmadan önce profesyonel olarak çalışma kararı alan Güreli "Duvara vurduk bu böyle olmamalı" diyerek Temsa'da 3 yıl çalıştı. Dil avantajı ve yurtdışı deneyimi sonucunda işe müdür yardımcısı pozisyonunda başladı Ayrılırken, "Bence yanlış yapıyorsun, iyi bir noktaya sıçramanın başındayken büyük yanlış yapıyorsun" diyen yöneticisi Ahmet Bey'e rağmen kendi işini kurma kararı aldı. Hiç pişman olmadı.
 
Kızı işletmeci oğlu genetik mühendisi
Ali Gürel'nin kızı Koza Güreli işletme okuyor. Oğlu Batu Güreli ise genetik mühendisi olmaya hazırlanıyor. İlkokula başlayan küçük oğlunun da bu yıl kura ile Galatasaray'a girdiğini dile getiren Güreli "Ben çocuklarıma ille de şunu yapacaksın demem. Ama 'Başka iş yapsanız bile yönetim kurulu toplantılarına katılmak zorundasınız' diyorum. Farklı meslekte olsalar bile onların farklı bakış açıları getirebileceğine inanıyorum" diyor.
 
Bodrum'da da Hamak adıyla otel açan Güreli "İşin en zor tarafı kalifiye elemanı uzun süre tutmak" diyor. Kaçırmamak için önemli elemanlarını kışları İstanbul'a getiriyor.
 
Soru-cevaplar:
 
Otel işini ve turizmi The  Marmara'yı teslim alana kadar geçen kısa sürede nasıl öğrendiniz?

Sheraton'ın ve Hilton'un sözleşmelerini ezberledim. Uluslararası işletme nasıl olur konusunda çalıştım, iyi ki onları okumuşum. O zamanlar "Peki abi" dönemi var. Ama şimdi her şey değişti. O dönemki çalışmalarımın faydasını gördüm.
 
Peki Hilton ve Sheraton'ın sözleşmelerini nasıl aldınız?
O biraz gizli. Kuşlar getirdi.
 
Ekip nasıl kuruldu?
İstanbul'da 4 tane uluslararası otel vardı ve sektör bize "The Marmara'yı elden kaçırdık. Müteahhidin biri aldı" diye bakıyordu. Ama birinci senenin sonunda sektörle iyi bir ilişki kurduk. "Burada uluslararası bir yönetim anlayışı vardır" hissi vermek için anlaştığımız yabancı yöneticilerin bir kısmını da eleme yoluna gittik. Çünkü biz zaten iyi yapıyorduk.
Ayşegül Akyarlı Güven/Habertürk


Geri Dön