29 / 04 / 2024

Son dakika! Merkez Bankası faiz kararı açıklandı!

Son dakika! Merkez Bankası faiz kararı açıklandı!

Aktarılan son dakika detaylarına göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCBM) politika faizini 500 baz puan artırdı ve yüzde 35'e yükseltti.



Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, piyasa beklentileri doğrultusunda faiz artırımı yaptı. Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada parasal sıkılaştırmanın süreceği kaydedildi.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada kurulun dezenflasyonun en kısa zamanda tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması amacıyla parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdiği kaydedildi.

Yapılan açıklamada enflasyonun 2023 yılının 3. çeyreğinde öngörülenin üzerinde gerçekleştiği belirtilerek, son dönemlerde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin enflasyona geçişinin önemli ölçüde tamamlandığı belirtildi.

Yine Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada yurt içi talepteki güçlü seyir, hizmet fiyatlarındaki katılık ve enflasyon beklentilerindeki bozulmanın da enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam ettiği kaydedilerek, bu çerçevede, enflasyonun sene sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceği öngörülürken, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözleneceği de değerlendirildiği belirtildi.

Yine paylaşılan bilgilere göre, diğer bir taraftan, jeopolitik gelişmelerin enflasyon görünümünde petrol fiyatları kaynaklı risk oluşturduğu belirtilerek, "Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024'te Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır." ifadeleri yer aldı.  

Son dakika! Merkez Bankası faiz kararı açıklandı!

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamanın devamı şu şekilde:

"Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki dengeli seyir, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artması fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.

Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak ilerlemektedir. Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlarla parasal aktarım mekanizması güçlendirilmeye devam edilecektir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir."

SON DAKİKA: 15 Temmuz Şehitler Köprüsü Cuma ve hafta sonu bazı saatlerde kapatılacak! 

Sosyal yardım alanlara müjde: 2024 yılında yüzde 52.18 okkalı zam geliyor! Engelli aylığı, evde bakım, 65 yaş, SED

İstanbullulara son dakika müjdesi: Toplu taşımada indirim geldi! Temassız ödemelerde fiyatlar düştü!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön