26 / 06 / 2024

Sosyal medyaya yaş sınırlaması! 15 yaş altındakilere veli izni getirildi!

Sosyal medyaya yaş sınırlaması! 15 yaş altındakilere veli izni getirildi!

Çocukların korunması amacıyla 15 yaş altı kullanıcıların sosyal medya platformlarına kaydolmasını ve kullanmasını veli iznine tabi tutan tasarı kabul edildi.



Sosyal medya kullanım yaşının her geçen gün düşmesi ile birlikte çeşitli ülkeler de bu konuda tedbir almaya başladı. Son olarak Fransa Ulusal Meclisi, 15 yaş altı kullanıcıların sosyal medya platformlarına kayıt yaptırıp, kullanımda bulunmasını veli iznine tabi tutan tasarıyı kabul etti.

Sosyal medyada nefretle mücadele etmeyi amaçlayan yasa tasarısını 2. kez görüşen Fransız milletvekilleri oturumda tasarıyı oy birliğiyle kabul etti. 15 yaşından küçük çocuklar bu tasarıya göre sosyal medya platformlarına kaydolmak için velisinden izin almak zorunda olacak.

Platformlar ise kullanıcıların yaşını ve küçüklerin velisinden izin alıp almadığını kontrol etmek için özel bir sistem kullanmak zorunda olacak.

HESAPLAR ASKIYA ALINABİLECEK

Eğer platformlar bu kurallara uymazsa, dünya genelindeki cirosunun yüzde 1'ine kadar para cezası ödemek zorunda kalacak. 15 yaşındaki çocuklarının velileri gerektiğinde sosyal medya hesaplarının askıya alınmasını platformlardan isteyebilecek.

Sosyal medya ve çevrim içi platformlar, tasarıya göre adli soruşturma durumunda elektronik içeriklerle ilgili yasal taleplere 10 günde yanıt verme zorunluluğunda olacak. Kişi veya mülke ciddi zarar riski bulunduğunda ise platformlara en fazla 8 saat süre tanınacak. Tasarı Fransız Senatosunda yeniden görüşülecek. Yasa tasarısının kesinleşip yürürlüğe girmesi için Parlamentonun iki kanadı olan meclis ve senatonun aynı tasarı metnine onay vermesi gerekiyor.


 

 


Geri Dön