17 / 05 / 2024

Staj ve çıraklık mağdurları dikkat! Uzman isim flaş detayı açıkladı

Staj ve çıraklık mağdurları dikkat! Uzman isim flaş detayı açıkladı

EYT'ye ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. EYT'de başlangıç kapsamına alınmayan staj ve çıraklık sigortalısı için yeni bir düzenleme gelip gelmeyeceği merak ediliyor. İşte tüm detaylar...



Mağdurların talebinin staj ve çıraklık sigortasının işe giriş başlangıcı olarak kabul edilmesi olduğunu dile getiren Bal, “Ana talep staj girişinin işe giriş olarak kabul edilmesidir. Bunun yapılabileceğine ilişkin pek çok emsal karar var. Öncelikle yurt dışında staj yapan gurbetçiler, ülkemize geldiklerinde SGK'ya başvurmaları durumunda yurt dışında yaptıkları meslek lisesi stajını Türkiye'de tescil ettirebiliyorlar. Fakat Türkiye'de meslek lisesi okuyan bir kişi bunu tescil ettiremiyor. Dolayısı ile burada bir emsal var zaten” dedi.

Kadın doğum borçlanmasında da aynı şekilde bir emsal söz konusu olduğunu belirten Bal, “Bir kadının doğum borçlanması yapabilmesi için; doğumdan önce işe girişinin olması gerekiyor. Fakat eğer meslek lisesi olarak bir giriş söz konusu ise işe giriş olarak kabul edilebiliyor. Yani emeklilikte kabul edilmeyen o işe giriş, kadın doğum borçlanmasında kabul edilebiliyor. Bunun haricinde birkaç örnek daha var. Avukatlar, doktorlar ve yüksek lisans öğrencilerinin de stajları başlangıç olarak kabul ediliyor. Biz, eğer staj girişi işe giriş olarak kabul edilecekse borçlanmayı kabul ediyoruz. Onun haricinde askerlik gibi geri çeken bir borçlanmayı asla kabul etmiyoruz. Zaten bizim işe girişimiz e-Devlet'te görünüyor. Dolayısıyla o gözüken tarihin tescil edilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Şahsi açılan davaların kazanılması durumunda emsal oluşturabileceğini söyleyen Bal, “Benim de açtığım bir dava var. İlk derece mahkeme bunu reddetti şu anda istinafta. Ben de bunu AYM ve hatta AİHM’e kadar götürerek bir emsal karar oluşturmaya çalışacağım” şeklinde konuştu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön