05 / 05 / 2024

Staj ve çıraklık sigortasında beklenen açıklama geldi! Üst üste gelişmeler yaşandı!

Staj ve çıraklık sigortasında beklenen açıklama geldi! Üst üste gelişmeler yaşandı!

Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin düzenleme 4 milyondan fazla kişiye emeklilik yolunu açtı. Staj ve çıraklık sigortası engeline takılanlara emeklilik yolu göründü.



9 Eylül 1999 yılından önce sigortalı olan çalışanlarla beraber borçlanmayla başlangıcını bu tarih öncesine alabilenler için yaş şartı kaldırıldı. Bu düzenleme ile beraber staj ve çıraklık yapan çalışanlar da beklenti içerisine girdi.

MEVCUT SİSTEM NASIL?

Mevcut düzenlemelere göre; staj ya da çıraklık için yapılan sigortalar sağlık sigortaları olarak değerlendiriliyor. Bu yüzden, burada emeklilik için gerekli olan primler yatırılmıyor. Bu nedenle şu anki mevzuata göre staj ya da çıraklık başlangıç olarak kabul edilmiyor. Aynı zamanda, burada ödenen primler de emeklilik hesabında kullanılmıyor.

 Staj ve çıraklık sigortasında beklenen açıklama geldi! Üst üste gelişmeler yaşandı!

KİMLER İSTİSNA TUTULUYOR?

B noktada iki istisna bulunuyor. Avukatlar, sigortalı olmadan ilk 6 ay mahkemelerde, kalan 6 ay da avukat yanında bulunmak üzere toplam bir senelik staj sürelerini belgeleyen onaylı baro belgesi ve borçlanma talep dilekçesi ile birlikte kuruma müracaat etmeleri halinde bu süreleri borçlanabiliyor.

Bir senelik zamanın tamamını borçlanmak şart değil. Aynı zamanda, ihtiyaç kadar da borçlanma yapılabiliyor. Staj annelere de bir ayrıcalık bulunuyor. Anneler sigortalı olmadan evvel yaptığı doğumları borçlanma gerçekleştiremiyor.

Fakat staj ya da çıraklık sonrası doğan çocukları için borçlanma gerçekleştirebiliyor. Eğer staj ya da çıraklık ile sigortalı çalışmaya başlanılan süre arasında doğumlar meydana geldiyse, bunlar borçlanıldığı zaman sigorta başlangıcını geri çekebiliyor. Bu nedenle yaş ve prim şartı da düşüyor.

İşte detaylar...


Geri Dön