17 / 05 / 2024

Şubatta Enflasyon ne olacak?

Şubatta Enflasyon ne olacak?

Aralık ayında yüzde 13.58 olarak kaydettikten sonra ocak ayında yaşanan yüzde 11.10’luk rekor artışlardan sonra aylık enflasyon Şubat ayı için tek haneye gerilemesi öngörülüyor. Detaylar haberimizde...



İLAÇTAKİ YANSIMA SINIRLI

İlaç fiyatlarına 19 Şubat’tan geçerli olmak üzere yüzde 37.5 zam yapıldı. Dolayısıyla bu zam şubat ayı TÜFE artışına yaklaşık üçte bir oranında yansıdı.        

İlacın TÜFE’deki payı yalnızca yüzde 0.67 düzeyinde. Dolayısıyla zam oranı yüksek olmakla birlikte ağırlığın düşük olmasından ve zam oranının da ancak üçte birinin şubat enflasyonuna etki etmesinden dolayı şubat ayına yansıma 0.08 puan düzeyinde kalacak.            

LOKANTALARDA ZAM DEVAM EDİYOR

Elektrik ve doğalgazın en büyük girdi haline gelmesi hizmetler sektöründeki zamları tetikliyor, bundan lokantalar da çok büyük ölçüde etkileniyor.          

Lokantaların TÜFE’deki ağırlığı yüzde 6.35 düzeyinde. Şubat ayındaki ortalama zam oranı yüzde 15 dolayında. Bu da, lokantalarda yenilen yemeklerin ve alınan hizmetin fiyatından TÜFE’ye 1 puana yakın bir etki geleceğini gösteriyor.            

ELEKTRİKTE UCUZLAMA GÖRÜLECEK

Şubatta Enflasyon ne olacak?

Elektrikte “indirimli tarife” diye lanse edilmeye çalışılan aylık 150 kilowatsaate kadar olan tüketim dilimi şubat ayında 210 kilowatsaate çıkarıldı. Bu değişlikten dolayı şubat ayı endeksine elektrik negatif yönde etki edecek.      Ancak elektrikten kaynaklanacak etki 0.1 puan gibi önemsiz bir düzeyde kalacak.        

Elektriğin etkisi önemsiz ama bunu özellikle belirtmek istedim. TÜİK şubat oranlarını açıkladığında detaya bakanlar “Elektrik ucuzladı mı ki” diye şaşırmasın. Ortada ilk dilimin yükseltilmesinden kaynaklanan bir değişim var, hepsi o. 

YILLIK TÜFE ARTIŞI YÜZDE 54-55 OLACAK

Yıllık TÜFE artışını şubat sonunda kesinlikle yüzde 50’nin üstünde göreceğiz.           

Şubat ayındaki yüzde 5'lik artışta yıllık oran yüzde 54.7'ye ulaşacak.             

Aylık yüzde 4.5’lik artışta yıllık oran yüzde 54 düzeyinde oluşacak. 

Şubat ayı artışının en iyi ihtimalle yüzde 4'te kalması halinde bile yıllık oran yüzde 53.2 olacak.          

Yani yüzde 50’den kaçış yok!          

TÜFE’nin geçen yıl şubatta yüzde 0.91 arttığını, 2021’in şubatı itibarıyla yıllık artışın da yalnızca 15.61 olduğunu hatırlatalım.      

Yüzde 15.61’den yüzde 54-55’lere...    

İşte bir yıllık enflasyon hasılatımız..."

Zincir marketlerden şok indirim kararı! Ayçiçek Yağ fiyatlarında büyük indirim! İşte fiyatlar...

KDV indirimine ek indirim haberi geldi! Temel gıda ürünlerinde büyük fırsat!

Market fiyatlarına indirim geliyor! Milyonlara müjde!


Geri Dön