21 / 05 / 2024

Şubatta Enflasyon ne olacak?

Şubatta Enflasyon ne olacak?

Aralık ayında yüzde 13.58 olarak kaydettikten sonra ocak ayında yaşanan yüzde 11.10’luk rekor artışlardan sonra aylık enflasyon Şubat ayı için tek haneye gerilemesi öngörülüyor. Detaylar haberimizde...



OTOMOBİLİN ETKİSİ YOK GİBİ

TÜFE’de en büyük ağırlığa sahip otomobilde şubat ayı endeksine hemen hemen tümüyle 2021 modeller girdi. Otomobilde ayın 20’sine kadar derlenen fiyatlar dikkate alınıyor. Bu tarihe kadar olan dönemde de ağırlıkla 2021 modeller satıldı.        

Piyasanın zaten çok daralmış olması yüzünden firmalar otomobile pek zam yapamadı. Şubatta 2021 model otomobillere hiç zam yapmayan firmalar olduğu gibi yüzde 10’u bulan zamlar da görüldü.          

Biz ortalama zam oranını yüzde 5 olarak alıp hesaplama yaptık. Buna göre TÜFE’de yüzde 5.47 ağırlıkla ilk sırada bulunan benzinli otomobilden şubat ayı artışına gelecek etki 0.27 puan. Ağırlığı yüzde 1.80’e gerileyen dizel otomobildeki zamdan yansıma ise yalnızca 0.09 puan  

Şubatta Enflasyon ne olacak?          

AKARYAKITIN ETKİSİ 0.52 PUAN

Akaryakıtta dün itibarıyla geçerli olan fiyatların ay sonuna kadar sabit kalacağı varsayımına dayanan hesaplamaya göre şöyle bir etki söz konusu:            

 - Benzine gelen ortalama zam yüzde 10 düzeyinde. Bu zamma göre TÜFE’ye etki 0.15 puan. - Motorindeki zam oranı yüzde 10.5. Buna göre motorinden TÜFE’ye gelecek etki 0.21 puan.

- LPG’ye bu ay yüzde 11.8 zam yapıldı. Bu orandan TÜFE’ye yansıma 0.16 puan.          

Akaryakıta bundan sonra gelebilecek zamlar kuşkusuz bu etkiyi artıracak. Ama daha önce de belirttiğimiz gibi ayın artık son beş gününe girilmiş olmasından dolayı bu etki daha çok mart ayı endeksine yansıyacak.           

BEYAZ VE KAHVERENGİ EŞYA ZAMLARI

Üretici fiyatlarında uzun süredir çok yüksek seyreden artıştan tüketiciye yansıma şubat ayında iyice belirginleşti. Beyaz eşya ve kahverengi eşyada kayda değer fiyat artışları görüldü.            

TÜFE’deki ağırlığı yüzde 8.90 olan ev eşyası grubunda özellikle bu iki kalemde yer alan mallardaki zamlardan kaynaklanan yüzde 10’a yakın bir fiyat artışı hesaplanıyor. Bu da TÜFE’ye yüzde 0.89’luk bir yansıma demek.         


Geri Dön