27 / 04 / 2024

Şükrü Koçoğlu: Ankaralı müteahhitler dünyayı inşa ediyor!

Şükrü Koçoğlu: Ankaralı müteahhitler dünyayı inşa ediyor!

Türkiye İnşaat Sanayicileri ve İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, Ankara'nın müteahhitlik sektöründe özel bir yeri olduğuna dikkat çekti. Ankara'nın son yıllarda inşaat sektöründe marka şehir haline geldiğini söyledi..



TÜRKİYE İnşaat Sanayicileri ve İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, Ankara'nın müteahhitlik sektöründe özel bir yeri olduğunu belirterek, "İnşaat alanındaki en önemli projeler Ankara'da çiziliyor. Ankaralı müteahhitler dünyayı inşa ediyor" dedi. Aynı zamanda  Ankara  merkezli Koçoğlu Grup'un Yönetim Kurulu Başkam olan Şükrü Koçoğlu, Ankara'nın müteahhitlik sektöründe özel bir yeri olduğuna dikkat çekerek, "Başkentimiz yurtiçi ve yurtdışı müteahhitlerimizin kurumsallaşmasına tanıklık etti" diye konuştu. Koçoğlu, Ankara'nın Türkiye ekonomisindeki yerini değerlendirirken, uzun yıllar bürokrat ve öğrenci kenti olan başkentin, özellikle 1983'den soma hem üretim, hem ihracat hem de müteahhitlik sektöründe varolmaya başladığını, son yıllarda ise özellikle inşaat, tekstil ve konfeksiyon konusunda marka şehir haline geldiğini söyledi. 


GİDEREK KURUMSALLAŞTI 


Ankara'da aslında çok eski ve köklü şirketler bulunduğunu anlatan Koçoğlu, konuyla ilgili görüşlerini şöyle özeüedi: "Ankara'nın Türkiye ekonomisine katkısı aslında eskiye dayanmaktadır. Ancak Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren sanayileşmenin İstanbul ve civarında toplanması, bu toplanmanın 'yoğun görünümü' Ankara'nın uzun yıllar bürokrat ve öğrenci kenti olarak algüanmasına yol açmıştır. 


Bu algı, görece doğrudur! Anadolu'nun çeşitli şehirlerinde ticaretle uğraşan küçük şirketlerin 1960'lı yıllarda Ankara'da taahhüt işleriyle uğraşmaları biraz da Ankara'nın öğrenci kenti olmasından kaynaklanmaktadır. Anadolu'da küçük de olsa sermaye sahibi olanların evlatlarının, Ankara'da öğrenci olması özellikle de mühendislik fakültelerinde okumaya başlamalan, önce küçük çaplı taahhüttük şirketlerinin kurulmasına yol açtı. Sonra bu şirketler giderek daha fazla kurumsallaşmaya başladılar ve yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da çok başarılı işlere imza attılar."  


38 marka ile yer alıyorlar 


 ULUSLARARASI inşaat sektörü dergisi Engineering News Record'un her yıl yayımladığı ve dünyanın önde gelen müteahhitlik firmalarının uluslararası piyasalarda bir önceki yılda elde ettikleri gelirlere göre sıralandığı ENR Top 250 Listesi'nde bu yıl 38 Türk firmasının yer aldığını, bunun 17'sinin Ankaralı firmalardan oluştuğunu hatırlatan, Koçoğlu, Ankaralı taahhüt şirketlerinin nitelikleriyle ilgili su bilgileri verdi: "Ankaralı şirketlerin en önemli özelliği kurumsal şirket olmalarıdır. Bunun en önemli nedeni ise aslında köklerinin çok eski yıllara dayanmış olmasıdır. Birçok Ankaralı müteahhitlik şirketine baktığınızda yarım asrı devirdiklerini görebilirsiniz. Kurumsallaşma kültürünün bu kadar gelişmiş olması, aynı şirketlerin diğer sektörlerde de başarılı olmasını sağlamıştır. Bu nedenle yıllardır, Türkiye'nin en büyük inşaat projelerine imza atan Ankaralı firmaların yurtdışındaki başarıları tesadüf değildir. Kurumsallaşma, iş yapma kültürü, istihdam ve eğitime verdikleri önem Ankaralı firmaların en önemli özelliklerinden sayılmaktadır." Dünya markası oldular  1983 yılından sonra uygulanmaya başlanan serbest piyasa ekonomisinin, Ankara orjinli sektörlerin çeşitliliğine de yol açtığını vurgulayan, Koçoğlu, bu şirketlerin savunma sanayiinden, inşaata, turizmden, finansa kadar çok bir sektörde dünya markası haline geldigini kaydetti. 



Hürriyet


Geri Dön