01 / 05 / 2024

Süleyman Çetinsaya: 2014 yılında yüzde 4 büyüme öngörüyoruz!

Süleyman Çetinsaya: 2014 yılında yüzde 4 büyüme öngörüyoruz!

Yeni Akit Gazetesi muhabirlerinden Mehmet Canıtatlı'nın bugünkü haberine göre; Artaş İnşaat ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, inşaat sektöründeki gelişmeleri ve 2014 beklentilerini değerlendirdi...



“İnşaat sektörüne bakıldığında ise 2013 yılının ilk yarısında yüzde 6,8 büyüyen sektörün yıl sonunda aynı seviyede büyümesini sürdürmesi beklenirken, 2014 yılında ise ekonominin büyüme oranı üstünde bir performans sergileyeceği düşünülmekte. 2014 yılı inşaat sektörünün gelişimini sürdüreceği bir yıl olarak görünüyor. 2014 itibariyle sektörün daha da aktif olacağı alanlardan biri de kentsel dönüşüm projeleri olacak. İnşaat sektöründeki büyüme ekonomiye de olumlu yansıyor. Konuyu şirketler bazında ele aldığımızda marka değeri yüksek olanların bu yıl yeni projeleriyle sürekli gündemde olduğunu görüyoruz. Artaş Grubu da dev projelere attığı imza ile dikkat çeken şirketler arasında. Artaş İnşaat ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, sektördeki gelişmeleri ve 2014 beklentilerini değerlendirdi.


M. CANITATLI: 2013 yılı beklentilerinize cevap verdi mi? 2014 için temel beklentileriniz neler?


S. ÇETİNSAYA: 2013 yılının ilk yarısında yüzde 3,7 oranında büyüme gösteren Türkiye Ekonomisi ekim ayında açıklanan Orta Vadeli Plana göre 2013 yılsonunda yüzde 3,6, 2014 yılsonunda ise  yüzde 4 oranında büyüme beklenmektedir. İnşaat sektörüne bakıldığında ise 2013 yılının ilk yarısında yüzde 6,8 büyüyen sektörün yılsonunda aynı seviyede büyümesini sürdürmesi beklenirken 2014 yılında ise ekonominin büyüme oranı üstünde bir performans sergileyeceği düşünülmekte. 2014 yılı inşaat sektörünün gelişimini sürdüreceği bir yıl olarak görünüyor. 2014 itibariyle sektörün daha da aktif olacağı alanlardan biri de kentsel dönüşüm projeleri olacaktır. Ayrıca 2014 yılında konut projeleri çevreye duyarlı, enerji verimliliği olan, hayatımızı kolaylaştıracak pratik konutlar talep görecek. Proje geliştiricileri için konutta markalaşmanın önemi daha da artacaktır.


YATIRIMLARA DEVAM


Ürettiğiniz Avrupa Konutları markalı projelerinizle hem yatırımcıları hem de ilk kez ev sahibi olacak vatandaşları memnun ettiniz. Devamı gelecek mi?


Maslak, Ayazağa ve Atakent’te projelerimizin inşası devam ederken 2014 yılında Topkapı’da hayata geçireceğimiz Avrupa Konutları Kale projemiz olacak. Avrupa Konutları Kale şu anda proje aşamasında. Avrupa Konutları markalı tüm projelerimizde oluşturduğumuz konsepti ve sürdürülebilir kalite anlayışını Kale projemizde de yaşatacağız. Kale projemizin yanı sıra Kayseri’de inşasına devam ettiğimiz Kayseri Radisson Blu Hotel’i tamamlayacağız. Avrupa Konutları markalı konut projelerimizle İstanbul’daki yatırımlarımıza devam ediyor olacağız. Türkiye’nin en büyük iki projesi olan, Aydınlı Grup ve Keleşoğlu İnşaat ortaklığıyla inşasına devam ettiğimiz Vadistanbul ve Mesa, Öztaş, Kantur – Akdaş ortaklığıyla hayata geçirdiğimiz Tema İstanbul projelerimizle Türk inşaat sektörünün sembollerine imzamızı atıyoruz.


Avrupa Konutları deyince ilk akla gelen “güven ve kazanç’’ oluyor… Siz bunlara neleri ekleyeceksiniz?

Hayata geçirdiğimiz tüm projelerimizde aile öncelikli, kaliteli yaşam alanları oluşturmayı esas aldık. Tatil köyü konforunda konut konseptimizi de bu doğrultuda oluşturduk. Geniş peyzaj ve sosyal yaşam alanları Avrupa Konutları markalı projelerimizin vazgeçilmez detayları arasında yer alıyor. Bir ailenin tüm ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde, sunduğumuz ayrıcalıkların kaliteli ve sürdürülebilir nitelikte olmasını da sağlıyoruz.


“MÜŞTERİLERİN İHTİYAÇLARINI DİKKATE ALIYORUZ”


Aileler sizden ev satın alırken önce neler istiyor?


Bütün Avrupa Konutları projelerinin başarısının arkasında yatan temel ilke, ailenin bütün fertlerinin gelişen ihtiyaçları gözetmemiz herkesin hayal ettiği yaşantıyı onlara sunabilmek… Mutlu bir Aile, huzurlu bir ortam ister, temiz ve güvenli sağlanmasını, ısıtma ve soğutma gibi tüm teknik hizmetlerin verildiği, rahat ve pratik yaşayacağı, sevdiklerine daha çok zaman ayıracağı, geniş yeşil alan içerisinde kuş sesleriyle, sosyal hizmetleri elinin altında, bahçesinde balkonunda İstanbul’un keyfini süreceği, çocuklarının rahat oynayabileceği oyun alanları, yaşanabilir bir ortam… En geniş alanları yeşile, peyzaja, suya ve tabii yürüyüş yollarının…  Her gün tabiat ile iç içe, yüksek kalite standartlarında yaşatmak.


Gayrimenkulde yabancıların ilgisi projeleriniz bazlı nasıl gelişiyor?


Türkiye’de, bilhassa İstanbul’da gayrimenkul prim potansiyeliyle birçok yatırım aracının önüne geçti. Türk inşaat sektörünün de son dönemdeki büyük yatırımlarıyla değerlenen gayrimenkuller, birçok ülkeden yatırımcıları Türkiye’ye çekiyor. Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren Mütekabiliyet Kanunu ile yabancı yatırımcıların Türkiye’den gayrimenkul almaları kolaylaştı. Bununla birlikte başta Arap ve Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok yatırımcıdan fazla ilgi almaya başladık. Yabancı yatırımcıların Türk gayrimenkullerine ciddi anlamda bir ilgisi ve güveni bulunuyor. Eylül ayında Dubai’de düzenlenen Cityscape Fuarı’nda Vadistanbul projemizle yer aldık. Fuarda ve sonrasında Vadistanbul ile Eclipse Maslak projelerimize yabancı yatırımcılardan fazla talep geldi. Çok farklı kanallardan projemizi görüp bize ulaşan kişilere satışlar yapıyoruz.


“TEMA İSTANBUL YÜZDE 35 KAZANDIRIR”


Vadistanbul için bittiğinde yüzde 40’lık prim öngörmüştünüz. Peki Tema İstanbul’da prim ne olur? 


Metrekaresi 3 bin 100 liradan satışa sunulan dairelerde 3 bin 450 liraya gelindi. Proje tamamlanınca yüzde 35 prim yapacağını düşünüyorum. Tema İstanbul’da ağırlıklı olarak 3+1 ve 4+1 konutlara yer verdik. Projedeki konut alanı toplamda 330 bin metrekare üzerine kuruldu. İstanbul’a ayrıcalığı olan bir proje kazandırıyoruz.


Mehmet CanıtatlI/Yeni Akit Gazetesi


Geri Dön