23 / 12 / 2024

Süleyman Çetinsaya: Müteahhit fedakarlık yapıyor!

Süleyman Çetinsaya: Müteahhit fedakarlık yapıyor!

Gevşeyen döviz kurları, ihracatçı ve turizmcileri bile memnun atti.Beklenti doların 5-5,5, euronun ise 6-6,5 aralığnda hareket etmesi yönünde.



AĞUSTOS ayının son günlerinde büyük bir sıçrama göstererek piyasaları şok eden dövizde, kademeli düşüş sürüyor.

27 Ağustos'ta TL karşısında 6.55’e kadar çıkan dolar, serbest piyasada geçen hafta ortasında 5.36’ya kadar geriledi. Euro ise, son iki aylık sürede 7.58’den 6.12’ye geriledi. İhracatçısından turizmcisine, ithalatçısından müteahhidine piyasa aktörleri kurlardaki gevşemeden memnun.

Para'da yer alan habere göre; bu seviyelerin piyasada sindirilmeye başlandığı belirtilirken, iş insanları doların 5-5.5 bandına, Euro’nun ise 6-6.5 bandına oturmasını bekliyorlar. Kurların stabilitesinin sağlanmasıyla maliyet kontrolünden fiyatlamaya kadar birçok faktörün daha rahat oluşabileceğini kaydeden iş insanları, tüketicinin de psikolojisinin düzeleceğine inanıyorlar.

Süleyman Çetinsaya / Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı:
"Müteahhit fedakarlık yapıyor"

Dolar ve euro seviyesinin biraz daha inmesi gerekiyor. Dolar TL karşısında 5’e, dolar ise 6’ya kadar inse iyi olur. Bu bizim arzumuz ama nasıl iner doğrusu onu bilemiyorum. Döviz arttıkça maliyetlerimiz de yükseliyor. Elbette konut metrekare fiyatları da buna bağlı olarak artıyor. Müteahhitler fiyatları yükselttiler. Bu da talebi olumsuz etkiliyor. Yabancı alımı biraz hareketli… Yeni proje başlatılmıyor. Elbette pazarlama ve satışı desteklemek için kampanyalar yapılıyor ama müteahhit kendi imkanlarından fedakarlık yapıyor. Maliyet ve maliyetin altında satış yapılıyor. Müteahhit bunu nereye kadar götürecek? Her gün dolar indi çıktı lafları insanların psikolojisin, bozar Rivasette bu konuşma oluyor, dolar çıkıyor. Sakinlik oluyor dolar düşüyor. Bu iniş çıkışların ekonomik parametrel üzerinden olması gerekirdi.

Faizler düşmeli

Menkul ve gayrimenkul alım satım ve kiralama sözleşmelerinde dövizden TL’ye dönülmesi piyasalarda olumlu karşılandı ama özellikle perakendecilerin tamamen rahatladığını söylemek mümkün değil çünkü tüketicinin moral bozukluğu devam ediyor. Alışveriş psikolojisinin düzelmesi için kurların düşmesi ve stabil hale gelmesi de çok önemli. Çoğu alışveriş merkezlerinde 72 mağazası bulunan Opmar Optik’in Yönetim Kurulu Başkanı Semih Saraçoğlu, “Bu kurlar, vergiler ve faizlerle yerel firmaların yaşaması mümkün değil. AVM’lerdeki iş çok azaldı. İnsanların alım gücü düştü. Bu nedenle kurların düşmesi ve bir dengeye oturması çok önemli” şeklinde konuşuyor. Maliyet artışlarını tüketiciye yansıtmanın bu ortamda mümkün olmadığının altını çizen Saraçoğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Firmalar nakit artışlarını düzeltmek için fiyatları artıramıyor. Bu faizlerle bankadan kredi de kullanamıyorlar. Avrupa’da 1.60, 1.80 olan kredi kartı komisyon oranları bizde 2.80 civarında. Stabil olmayan bir yerde ticaret yapmak zor. Hesap kitap yapamazsanız. Orta vadeli bir plan yapamıyoruz. Türkiye dış ticaret açığı verdiği sürece sağlıklı bir kur yapısına kavuşmak mümkün değil. Kamu personel reformundan başlayarak yapısal reformların süratle yapılması gerekiyor. Türkiye ekonomik ve siyasi saldırı altında. Türkiye ödevlerini yaparsa ekonomik saldırıdan daha az etkilenir.."


Geri Dön