27 / 04 / 2024

Sümerbank'ın İzmir'deki tesisleri ve arazileri mecliste!

Sümerbank'ın İzmir'deki tesisleri ve arazileri mecliste!

Sümerbank'ın İzmir'de bulunan eski basma fabrikası tesisleri ve arazileri meclis gündemine taşındı. CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit sorularını Başbakan Yıldırım'a sordu...



Sümerbank ın İzmir deki tesisleri ve arazileri mecliste!

CHP  İzmir  Milletvekili Ali Yiğit, Sümerbank'ın İzmir'de bulunan eski basma fabrikası tesisleri ve arazilerinin akıbetine ilişkin soru önergesi hazırladı. Yiğit sorularının Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

CHP'li Yiğit önergesinde "Açıldığı 1935’yılından kapatıldığı 2001 yılına kadar ülke ekonomisine büyük katma değer sağlayan Ülkemiz sanayinin en önemli markalarından Sümerbank’m İzmir’de bulunan basma fabrikası adeta kendi kaderine terk edilmiştir. Cumhuriyet tarihinin simgelerinden biri olan ve İzmir’in en değerli arazileri arasında yer alan fabrikayla ilgili gerek İl Genel Meclisi tarafından gerekse Büyükşehir Belediyesi tarafından çeşitli girişimlerde bulunulmuş ancak her defasında reddedilmiştir. 2014 ‘te çıkartılan Bütünşehir Yasası sonrasında İl Özel İdaresi’nin kapatılması ve fabrikaya ait tüm taşınmazların Hâzineye devri sonucu tesisler, özelleştirme ve satış dedikodularının gölgesinde sahipsiz bırakılmış ve çürümeye başlamıştır." dedi.

Fabrikanın bulunduğu arazinin 20 yıllığına kendilerine tahsis edilmesini isteyen ve arazi üzerinde kültür ve Turizm Bakanlığı’yla birlikte “Medeniyetler Müzesi” projesini yaşama geçirmeye çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin talebi de, yetki ve paylaşım tartışmaları arasında ortada bırakıldığını belirten Yiğit "Sahipsizlik nedeniyle madde bağımlılarının mesken tuttuğu, kaçak et kesiminin yapıldığı, küçükbaş hayvanların otlatıldığı ve çöplerin atıldığı bir mezbelelik halini alan Sümerbank Basma Fabrikası tesislerinin ekonomiye kazandırılması ve arazisinin değerlendirilmesi konusunda imza kampanyaları başlatılmasına rağmen bir sonuç alınamamıştır." diyerek bu bağlamda 5 soru sordu.

Yiğit'in soruları

1. Cumhuriyet döneminin en önemli simgelerinden olan ve açıldığı 1935 yılından kapandığı 2001 yılma kadar ülke ekonomisine can katan Sümerbank’m İzmir’de bulunan basma fabrikası tesisleri ve arazileri konusunda hükümetinin bir tasarrufu var mıdır?

2. 2014’te çıkartılan Bütünşehir Yasası kapsamında İl Özel İdarelerinin kapatılmasıyla birlikte Hazine’ye devri yapılan fabrikaya ait tüm taşınmazların kendi kaderine terk edilerek çürümeye bırakılmasıyla ilgili bir inceleme başlatılacak mıdır?

3. Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla birlikte bütün Ege’nin inçisi olacak dev “Medeniyetler Müzesi” projesi için fabrikanın bulunduğu araziyi 20 yıllığına tahsis etmek isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin talebine karşı hükümetinizin yaklaşımı nasıldır?

4. Sümerbank’m İzmir Basma Fabrikasına ait arazinin bugün itibarıyla toplam bedeli ne kadardır? Bu araziyle ilgili kentsel dönüşüm projeleri kapsamında bir planlama yapılmış mıdır?

5. Halen madde bağımlılarının mesken tuttuğu, kaçak et kesiminin yapıldığı, küçükbaş hayvanların otlatıldığı ve çöplerin atıldığı bir mezbelelik halini alan Sümerbank Basma Fabrikası tesislerinin kurtarılması ve Cumhuriyet döneminin bir değeri olarak korunması konusunda bir çalışma başlatılacak mıdır?


 


Geri Dön