14 / 05 / 2024

Süresiz nafakada çok konuşulacak karar! Adalet Bakanı resmen açıkladı!

Süresiz nafakada çok konuşulacak karar! Adalet Bakanı resmen açıkladı!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, son zamanlarda gündemden düşmeyen kira artışı ve nafaka konusuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Tunç, nafakanın geniş kapsamda ele alınacağını açıkladı.



Adalet Bakanı Yılmaz Tunç katıldığı bir canlı yayında kira artışına ilişkin açılan davalar ve süresiz nafaka konusuna dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç konuşmasında şunları söyledi:

“Kira konusu 2022’de kiralardaki fahiş artış yüzünden borçlar yasasına ilave madde eklenmiş ve ‘Kira artış oranı yüzde 25'in üzerinde olamaz’ denilmişti. Bu hüküm konulmuştu. 1 Temmuz itibarıyla süre dolmuştu. 2’nci defa yüzde 25'lik sınır korundu.

 Süresiz nafakada çok konuşulacak karar! Adalet Bakanı resmen açıkladı!

Hukukun önemli ilkelerinden biri ‘zayıfı koruma ilkesi’ olarak bilinir. Bu, genel bir hüküm. Yasa, konut sahibine, ‘Yüzde 25'ten fazla zam yapamazsın’ diyor. 2022’de fahiş artışlar söz konusu oldu. Anormal zamlardı bunlar. Yasa koyucunun önlem alması lazımdı. Kiracıları özellikle bu zor halden kurtarabilecek mevzuat düzenlemesi kapsamında bu bir sene daha uzatılmış oldu. Öte yandan, arabuluculuk sistemi de 1 Eylül’de başlayacak.”

SÜRESİZ NAFAKA KONUSU HAKKINDA

“Aile hukukunda arabuluculuğu getirme hedefimiz bulunuyor. Akademisyenler ve uygulayıcılarla geniş çaplı bir sempozyum yapılacak ve aile hukuku tüm hatlarıyla ele alınacak. Nafaka, boşanma, boşanmada tazminat, velayet gibi konular da geniş kapsamda ele alınacak.

 Süresiz nafakada çok konuşulacak karar! Adalet Bakanı resmen açıkladı!

İnfaz düzenlemesinde covid-19 pandemisi izninde olan hükümlüler var. 120 bin hükümlü izindeydi. Pandemide çıkmıştı ve üç seneden bu yana uygulandı. İzinde geçirdiler. 31 Temmuz itibarıyla bu süre bitti. Bu kapsamda, denetimli serbestliğine beş seneden az kalan kişiler cezalarını dışarıda infaz etmeyi sürdürecek. Beş seneden fazla olan kişilerin cezaevine dönmesi çağrısı yapıldı. 5 bin 600 kadar çek yükümlüsü vardı. 4bin 400 kadar para cezalarını ödedi. Böylece, cezaevine girmekten kurtuldular. Çek tutarının yüzde 10'unu peşin ödemek şartıyla geri kalan kısmını 15 taksit ikişer arayla 30 ay vade yapıldı. Çek suçu eskiden dolandırıcılık olarak uygulanırdı. Çeke hapis cezası değil de adli para cezası getirildi. Adli ceza ödenmeyince hapis yolu görünüyor. Çek borçlarını ödeyen kişilerin yüzde 80'i kurtuldu.”

Evde bakım maaşı, 65 yaş aylığı, engelli maaşı alanlara son dakika yeni zam müjdesi! Yeni zam oranı resmen belli oldu!

Bütün emekliler hemen SGK hizmet dökümüne baksın! Bundan sonra emekli maaşınız yatmayabilir!

A101’de Baby Turco bebek bezi 179 TL’ye, katlanır piknik masası 299 TL’ye, seyahat ütüsü 399 TL’ye düştü!

Geri Dön