15 / 05 / 2024

Sürücü belgesi ile oy kullanılır mı? Ehliyet ile oy kullanılır mı? Hangi belgelerle oy kullanılır?

Sürücü belgesi ile oy kullanılır mı? Ehliyet ile oy kullanılır mı? Hangi belgelerle oy kullanılır?

2023 seçimleri gittikçe yaklaşırken, vatandaşlar oy kullanma işlemlerine dair pek çok soru sormaya başladı. İşte onlardan bazıları!



PASAPORT KİMLİK YERİNE GEÇER Mİ?

Nüfus cüzdanı yerine geçmekte olan bazı belgeler ile resmi işlemler yapılabilir. Nüfus cüzdanı yerine de kullanabilen belgeler pasaport, kimlik kartı, sürücü belgesi ve uluslararası aile cüzdanıdır. Bu belgelerde son 6 ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf olması gerekir.

EHLİYET İLE OY KULLANILIR MI?

YSK tarafından yapılmış olan bilgilendirmeye göre seçimlerde ehliyet ile oy kullanabilmek de mümkün olmaktadır. Buna göre seçmenlerin üstünde T.C kimlik numarası olan resimli ve resmi nitelikte olan kimliğini yanında bulundurması gerekmektedir.

OY KULLANMAMANIN CEZASI VAR MI?

YSK tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği hallerde cezai işlem uygulanır. Oy kullanma, her bireyin vatandaşlık görevidir. Eğer oy kullanılmaz ise bunun cezasını Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlemektedir.

SEÇMEN KAĞIDI NEDİR?

Her seçmen için hangi seçim dönemi ve bölgesinde, kaç numaralı sandıkta oy kullanabileceğini, seçmen sıra numarasını ve bununla birlikte diğer bilgilerini içeren kağıt olan seçmen kağıdı seçim zamanı içerisinde belirlenen tarihlerde, ilçe seçim kurulları tarafından seçmenlere verilmektedir.

SEÇMEN KAĞIDI OLMADAN OY KULLANILIR MI?

Oy kullanırken seçmen kağıdı gerekli mi? sorusu 2023 seçimlerine az bir süre kala sorulmaya başlandı. Seçmen kağıdı olmadan da oy kullanılabilir. Seçmenler e- Devlet sistemindeki “Nerede Oy Kullanacağım” bölümünden araştırma yaparak Seçmen Bilgi Kağıdının dökümü de kolaylıkla alınabilir.

OY VERME İŞLEMİ SAAT KAÇTA?

Oy verme işleminin hangi saatler arasında yapılacağı sorgulanıyor. YSK'nın açıklamasında; "Oy verme işlemi 08.00 ile 17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek'' şeklinde açıklama yapıldı.


Geri Dön