08 / 11 / 2024

Tahsilattaki sıkıntı rüzgar enerjisinin hızını kesti

Tahsilattaki sıkıntı rüzgar enerjisinin hızını kesti

Türkiye Elektrik İletim A.Ş'nin özel sektörden satın aldığı elektrikte, ödeme vadesini 25 günden 80 güne çıkarması ve ödenmeyen alacakların 90 milyon euroya ulaşması sektörü krize soktu




Türkiye Elektrik İletim A.Ş'nin (TEİAŞ), özel sektörden satın aldığı elektrikte ödeme vadesini 25 günden 80 güne çıkarması ve ödenmeyen alacakların 90 milyon euroya ulaşması, enerji sektörünü krize soktu. Özellikle Ege'de rüzgardan elektrik üretmek için yeni yatırım hazırlığında olan firmalar, yatırımlarını ertelemeye başladı.

ERTELİYORLAR
Türkiye'de rüzgar enerjisinde öncülük yapan Polat Enerji, Ege Bölgesi'ndeki yatırımlarını öteleme kararı aldı. Tahsilat sorunu çözülmediği takdirde Ege'deki 2.5 milyar euroluk rüzgar santralı yatırımının da tehlikeye gireceği belirtiliyor. Ege'de rüzgara 50 milyon euro yatırım yapan, 2011'e kadar 500 milyon euro yatırım yapmayı planlayan Polat Enerji'nin Genel Müdürü Zeki Eriş, yaşadıkları tahsilat sıkıntısından dolayı yatırım programını ötelediklerini açıkladı. Yatırım programındaki rüzgar enerji santrallarının büyük bölümünün Ege'de olduğunu vurgulayan Eriş, "Yaşadığımız tahsilat sıkıntısından dolayı yeni yatırımlarda zorlanmaya başladık. Kamunun elindeki kaynaklar yeterli olmadığı için ödemelerde sıkıntı var. Önümüzdeki yıl tamamlamayı düşündüğümüz santralları daha ileri bir tarihe attık. Yatırımlara başlamak için sistemin yeniden oturmasını beklemek lazım" dedi.

KREDİLER KESİLİR
TEİAŞ'ın daha önce 20-25 günde yaptığı ödeme süresinin 80 güne kadar çıktığına dikkat çeken Eriş, özel sektörün kamudan alacağının da 80-90 milyon euroya yükseldiğini ifade etti. Her şirketin ortalama birkaç milyon euro alacağının olduğunu belirten Eriş, "Bu ortamda yeni yatırım yapılamaz. Bankalar ve kredi kuruluşları da yeni yatırım için borç para vermeyecektir. Tahsilat sorunu, elektrikte arz güvenliğini sıkıntıya sokar. Şu an ekonomideki durgunluk nedeniyle talep düşük. Ancak ileride talep artarsa, enerjide arz sıkıntısı başgösterir" diye konuştu.
Enda Enerji Holding Yönetim Kurulu Başkanı Samim Sivri ise kamuya sattıkları elektrikte tahsilat güçlüğü olduğunu söyledi. Sivri, "Ödemeler kimi zaman yapılıyor, kimi zaman kesiliyor. Kamu, ödemesini geciktirdiği paranın faizini veriyor. Tabi biz ödeme sıkıntısından dolayı üretimi ve yatırımı durdurmadık. Ülkede mali sıkıntı var. Elbette tahsilatların gecikmesi yatırım ortamını teşvik etmiyor. Ancak biz durursak ülke sıkıntıya girer" dedi.

En cazip Ege Bölgesi
Son yıllarda en cazip yatırım alanı olan rüzgar santrallarında yatırımcıların birinci adresi, rüzgar ölçümlerinin en yüksek çıktığı Ege Bölgesi. Ege'de lisans alıp yatırımı devam eden rüzgar enerji santrallarının kurulu gücü 2 bin megavatı geçti. Megavat başına düşen ortalama yatırım maliyetine göre Ege'de rüzgar enerjisine yapılacak yatırımların tutarı 2.5 milyar euroya yaklaştı. Yapımı devam eden santralların önemli kısmının 2010 yılında faaliyete geçmesi bekleniyordu. Öte yandan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 1 Kasım 2007 tarihinde aldığı 750 adet rüzgar enerjisi santralı başvurusunun da yarıdan fazlası Ege'de bulunuyor.

Kimler yatırım yapacaktı?
Enda Holding
ABK Enerji
Gürel Grubu
Akça Holding
Selçuk Gıda
Şınlak Holding
Cer Metal
ALOSBİ
Güçbirliği Holding
İnci Holding
Ütopya Elektrik

Sinan Doğan/Yeni Asır


Geri Dön