19 / 05 / 2024

Tahsin Bağcı: Şantiyelerde balık tutuyorum!

Tahsin Bağcı: Şantiyelerde balık tutuyorum!

13 yıl önce kurulan STFA Deniz İnşaat, yakaladığı karlılık oranı ile holdingin amiral gemisi konumuna yükseldi



STFA Deniz inşaat, sektör dışındakilerin çok fazla bilmediği ancak bugüne kadar ortaya koyduğu finansal performansla başarı hikayesi yazan bir şirket. 13 yıl önce kurulan STFA Deniz İnşaat, STFA'nın inşaatta uzmanlık alanlarına göre şirketleşme kararı almasıyla hayata geçti.
Kurulduğu ilk yıl 3,5 milyon dolarlık bir ciro elde eden STFA Deniz inşaat, aradan geçen zaman içinde ciddi bir büyüme kaydetti. Cirosu 600 milyon dolara çalışan sayısı 4 bin 500'e ulaştı.
Bugün STFA Grubu'nun amiral gemisi olan şirket, grubun kârlılığının yüzde 90'ını, cirosunun da yüzde 60'ını tek başına sağlıyor. Yakalanan bu başarıda STFA Deniz inşaat Genel Müdürü Tahsin Bağcı'nın rolü büyük.

25 yıldır grup bünyesinde çalışan Bağcı, 2 yıl önce genel müdürlük koltuğuna oturdu. Onun görev süresinde şirket en büyük atılımını yaşadı. Burada Bağcı'nın doğru pazarlarda doğru projelerde yer alma stratejisi etkili oldu. 2005-2006 yıllarında petrol fiyatlarının artmasıyla Körfez ülkelerine yönelen şirket, kendi alanında çok fazla rakip olmamasını da fırsat bilerek bu pazarlara giriş yaptı, Bugün ağırlıklı olarak Katar, Suudi Arabistan ve Umman'da projeler gerçekleştirdiklerini belirten Bağcı, "STFA Deniz inşaat olarak son krizden etkilenmedik, Çünkü Körfez ülkeleri etkilenmedi. Bizim de tüm büyük projelerimiz buralarda. Örneğin Umman'da 1,5 milyar dolarlık bir proje yürütüyoruz" diyor.

Gerçekleştirdiği projeler şirketin cirosunu da hızla arttırdı. Deniz inşaat'ın cirosu 2007 yılında 64,2008'de 350, 2009'da 600 milyon dolara çıktı. Bağcı, yakalanan başarıda rekabetçi ve kontrollü davranmalarının da önemli paya sahip olduğunu ifade ediyor, "Bu dönemde biz SAP ve ERP dediğimiz kurumsal kaynak planlama sistemlerini şirkete yerleştirmeye başladık, Kurumsal risk yönetimi konusunda çalışmalar yaptık. Bunların da sonuçlarını aldık" diye konuşuyor.
İç piyasada faaliyeti olmayan ve tüm projelerini yurtdışında yürüten STFA Deniz inşaat'ın bundan sonra hedefinde yurtdışında büyümek var. "Bizim asıl pazarlarımız Katar, Umman ve Suudi Arabistan. Orada devamlılığımızı sağlamaya çalışıyoruz. Ancak Karadeniz'de birtakım projeler bulunuyor. Romanya, Bulgaristan ve Rusya'daki projeleri takip ediyor, hazırlık çalışmaları yapıyoruz" diyen Bağcı, bu ülkeleri tercih etme nedenlerinin ise petrolden kaynaklanan güçlü finansmanları olduğunu söylüyor.

"ŞANTİYEDE BALIK TUTUYORUM"
Tahsin Bağcı, tüm faaliyetleri yurtdışında olan bir şirketin genel müdürü olarak ayın yaklaşık 20 gününü seyahatlerde geçiriyor, Eşinin de yüksek mimar olduğunu ve işinin temposunu bildiğini belirten Bağcı, "Benim bavulum her an hazırdır, Öğlen telefon alırım, akşam üzeri giderim" diyor. Seyahatler nedeniyle sosyal hayattan uzaklaştığını da belirten Bağcı, yine de kimi zaman hafta sonları kimi zaman iş ortamlarında ilgi alanlarına zaman ayırmaya çalışıyor. "Bazen hafta sonları eşimle bir yerlere gidiyoruz, Benim en büyük hobim maçlar, Fenerbahçe'de kongre üyesiyim, Buradaysam maçlara muhakkak gidiyorum. Yurtdışında bütün şantiyelere Digitürk kurduk, Şantiyeler deniz kenarında, fırsat bulursam balık tutuyorum" diyor.
Nilüfer Gözütok/Capital


Geri Dön