Tahsin Tarhan: Kocaeli dünya kenti olacak!
CHP Kocaeli Büyükşehir Belediye başkan adayı eğitim gönüllüsü Tahsin Tarhan, AKP'nin son 10 yılda kentte hiçbir yatırım yapmadığını belirterek CHP'nin Kocaeli'ni dünya markası bir kent yapacağını söyledi.
Kocaeli'nin kaynaklarının yok pahasma satılmak istendiğini belirten sanayiciişadamı Tarhan, "Kocaeli sosyal demokrat belediyecilik döneminde doğalgazı üreten ilk kent oldu. Yine kendi çöp fabrikasını ve barajını kurmuş bir belediyedir. Şimdi hepsini satmaya çalışıyorlar. Seçilmemiz halinde sanayinin yanında kenti turizm ve kongre kenti yapmak istiyoruz" dedi.
Bölgenin en önemli sorunlarından birinin de ulaşım olduğunu kaydeden Tarhan, "Kentte sanayi ve üniversite olmasına karşı ulaşım ve park sorunu var. Yıllardır ulaşıma hiçbir yatırım yapılmadı. Bu sorunu hafif raylı sistem ve deniz yoluyla çözmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
'Çalışmalarım engelleniyor' Gümüşhane'de 9 çocuklu yoksul bir ailede dünyaya gelen, bugün 35 ülkeye ihracat yapan bir şirketin sahibi Tahsin Tarhan, yaşadığı kente de duyarlı bir siyasetçi.
2001 yılında Türkiye'deki ekonomik krizde tek bir işçi dahi çıkarmayan ve 1 Mayıs'ı kendi fabrikasında ilk resmi tatil ilan eden Tarhan, yaptırdığı okullarla da eğitim gönüllüsü olduğunu ortaya koyuyor. AKP'nin kendisinin aday olmasından sonra rahatsız olduğunu belirten Tarhan, "Ben ilk aday olduğum zaman dikkate almıyorlardı.
Şimdi aradaki farkı kapattık. Yerel televizyonlara çıkmamız ve bilboardlara afiş asmamız engelleniyor. Vali, AKP'nin çalışanı gibi davranıyor" dedi.
' Barajı olan tek belediye' Yuvacık Barajı'nın zarar ettiği ve su sorununu çözmeyeceği yönünde iktidar tarafından karalama yapıldığını kaydeden Tahsin Tarhan, "Özellikle geçen dönemde Yuvacık Barajı'nın maliyetinin yüksek olduğu ve zarar ettiği konusunda tartışma yaratıldı. O dönem bilerek barajdaki suyu boşalttılar. Barajda su yokmuş gibi davrandılar. Bu yıl kuraklık olduğu halde Yuvacık Barajı sayesinde su sıkıntısı yaşamadık. Yuvacık Barajı'nın borcu da bitti ve belediyeye devredildi. Barajı olan tek belediye ve ciddi bütçesi oluştu" dedi.
' Çarpık kentleşme var' Bölgenin, imar sorununa da değinen Tarhan, "1999 depreminin ardından yapı stoku elden geçirilmemiş, tamamen yarım inşaatlar halinde duruyor. Yerel yönetimler parsel bazda planlamalar yapıyor. Müteahhitler talep ediyor, belediye de o doğrultuda karar alıyor.
Büyük bir çarpık kentleşme var.
Bunu çözmek için kentsel dönüşüm yapıyorlar. Örneğin Gebze'de yüzde 10 yapılaşma olan araziyi de kentsel dönüşüme sokuyorlar. Arsanın olduğu alan kentsel dönüşüme sokularak rant yaratılmak isteniyor. Kentsel dönüşümü biz yerinde sağlayacağız" diye konuştu.
PORTRE / TAHSİN TARHAN Tahsin Tarhan, Gümüşhane Şiran'da doğdu. Oto makasçıda başladığı çıraklığın ardından kendi şirketini kurarak toptancılığa başladı.
Oto-kamyon makası üreten bir fabrika kurarak sanayiciliğe atılan Tarhan, bugün 35 ülkeye ihracat yapıyor. Üniversitede yerel yönetimler okuyan Tarhan, Fransa, Rusya ve Küba'da yerel yönetim uygulamalarını da inceledi. Tarhan, dünyanın ve Türkiye'nin birçok yerinde çektiği fotoğrafları, politikacı, sanatçı, işadamı, yazar ve gazetecinin yazılarının da yer aldığı "Günden Kalan İzler" isimli kitapta toplayarak gelirini TEGV'e bağışladı. 2008 ve 2009 yıllarında iki dönem TBMM'de "Yüksek Vatandaşlık Onur Ödülü"ne aday gösterilen Tarhan, siyasete SHP'de başladı. 2002 yılından 2005'e kadar SHP'nin Gebze Kurucu İlçe Başkanı olarak görev yapan Tarhan, 2005'te SHP Parti Meclis üyeliğine seçildi. Sosyal demokratların, CHP çatısı altında birleşmesi gerektiğine inandığı için CHP'ye katılan Tarhan, 2009 yerel seçimlerinde Darıca Belediye Başkanı aday adayı, 2011 yılı Genel Seçimlerinde ise CHP Kocaeli Milletvekili adayı oldu. 2011-2012 yıllarında CHP Genel Merkezi'nde Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Danışmanlığı görevinde bulunan Tarhan evli ve üç çocuk babası.
Türkiye'de işsizlik yüzde 9 Kocaeli'nde yüzde 14 Türkiye'de işsizlik ortalamasının yüzde 9, Kocaeli'nde ise yüzde 14'lerde olduğunu belirten Tarhan, "Kocaeli'nde yeni sanayi alanlarının yerine sürdürülebilir bir kent yaratmak zorundayız. Burasını kültür, turizm, kongre ve spor merkezi yapacağız. İşsizlikte yerel yönetimlerle sanayi bir araya gelebilirse çok şeyi aşabilir. Özellikle bu bölgede çalışan kadın çok az. Mesleki kurslar, mahallelerde üretim atölyeleri oluşturarak onları da üretime katacağız. Sosyal anlamda insan üretemiyorsa, çalışamıyorsa devlet ona sahip çıkacak" dedi.
Tarhan "Taşeronu kaldıracağız.
Ayrıca yerel yönetimlerdeki 'Ne kadar bağış yapacaksınız' anlayışını kaldırarak özel sektöre istihdam için teşvik sağlayacağız" dedi.
Son dönemde Kocaeli'nin en büyük sorunlarından birinin ulaşım olduğunu bugüne kadar çözülememiş bu sorunu çözmek istediklerini anlatan Tahsin Tarhan, yerel yönetimin ulaşım konusunda hiçbir adım atmadığını söyledi.
Kentte büyük bir üniversite olmasına karşı öğrencilerin şehir ile ulaşımının kesildiğini vurgulayan Tarhan şöyle devam etti: "Yerel yönetimin ulaşım konusunda hiçbir yatırımı yok. Ne belediye otobüsü yatırımları, ne raylı sistem ne de deniz ulaşımı konusunda adım atılmıyor.
Kocaeli'nin bütün ilçelerine 3-5 dakikada deniz yoluyla ulaşabilirsiniz. Büyük vapurlara da gerek yok. Üsküdar'daki gibi teknelerle bunu sağlayabilirsiniz.
Körfez'den, Gölcük'e kadar çok rahat ulaşım var ama adım atılmıyor. Kocaeli, deniz kıyısında olup da denizle bütünleşmeyen kent haline getirildi. Biz hafif raylı sistem ve deniz yoluyla bunu çözmek istiyoruz. Ayrıca tamamen ranta dayalı park sistemleri oluşmaya başladı.
Bütün sokaklar para kazanma amaçlı ihaleye verilmiş durumda.
Bunun içinde bir planlama 'Reklam ve konaklama gideri eğitime harcanacak' Bu zamana kadar Milli Eğitim Bakanlığı'na 1 okul bağışladığını ve 600 çocuğu üniversitede okuttuğunu vurgulayan Tahsin Tarhan özetle şunları söyledi: "Eğitim hayatında çektiğim zorluklardan dolayı eğitim gönüllüsü oldum.
Küçüklükte ailemle pek fotoğrafım olmadığı için fotoğrafa ilgim oldu. Dünyanın çeşitli yerlerinden çektiğim fotoğrafları kitap yaparak yayımladım. Oradan gelen parayı eğitim gönüllüleri vakfına bağışladım. 2. kitabım da (Barış Ülkesi Hindistan) çıkmak üzere, onun da gelirini Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne bağışlayacağım. Bugün belediyenin bütçesinin yüzde 10'u reklam ve konaklamaya harcanıyor. Bu parayla yılda 100 okul yapabiliyorsunuz. Ayrıca 20 bin öğrenciyi de okutabilirsiniz.
Seçilmem halinde bu gideri keserek okumak isteyen ve maddi durumu kötü olan çocukların okumasına katkı sağlayacağım.
Ayrıca kentimizdeki üniversite öğrencilerinin yurt sorunu için de çözüm bulacağım. Mahallelerde insanlara spor alanları oluşturulacak. Türkiye'de olmayan yatılı spor lisesini bölgeye kazandıracağız." 'Dilovası kanserle anılmayacak' Kamuoyunda Dilovasfnın "kanser ovası" olarak anılmaya başlandığını söyleyen Tarhan, "Çevre sorununu ranta dönüştürmezseniz bunu çözersiniz. En büyük tehlike Dilovasf nda. Buranın kanser ortalaması dünya ortalamasının 3 katı. Kanser olan insanların çoğunluğu da ev kadınları. Önlem alınmaz ise Körfez 'Kanser Körfezi" olacak. Bunu önlemek için mevcut sanayi korunarak nitelikli hale getirilmeli. Sorunun çözümü için sanayicilerle belediye ortak hareket etmek zorunda. Ama yerel yönetimler gelir kaynağı olarak gördükleri için bu sorunun çözümüne yaklaşmıyorlar" dedi.
Tarhan,"Kocaeli'nde 235 bin emeklimiz var. Hepsinin kendi adına bir ağaç dikmesi için kampanya yapacağım" diye konuştu.
Cumhuriyet